Tyrkiet

Fortalervirksomhed

Andrew Brunson takker danskere for forbøn

Af Redaktionen

Del artikel

Før der gik storpolitik i Tyrkiets fængsling af præsten Andrew Brunson, var læsere af Dansk Europamissions blad, e-nyheder samt følgere på Instagram og Facebook begyndt at bede for ham. Desuden blev der sendt flere hundrede appelbreve til det tyrkiske indenrigsministerium med anmodning om at Andrew blev løsladt.

I juli gæstede Norine og Andrew Brunson Danmark. I den forbindelse spiste Dansk Europamissions generalsekretær, Samuel Nymann Eriksen, frokost med ægteparret. Han optog en video, hvor Andrew siger:

Vi ønsker at takke Dansk Europamissions partnere og alle andre der har bedt for os. Jeg havde bestemt brug for jeres forbøn, som hjalp med at holde mig oppe i fængslet, så jeg er meget taknemmelig. Jeg vil også at I skal vide, at jeres bønner hjalp mig ud af Tyrkiet, men Gud gjorde noget langt større end dette – han brugte mig nemlig som en magnet der tiltrak bøn for denne region, så en dag vil I se, at var involveret i noget langt større end at få mig ud af fængslet. Gud vil bruge dette til at bringe høst.”

Norine og Andrew Brunson med Samuel Nymann Eriksen

Norine fortsætter: “I skal vide hvor taknemmelige vi er. Vi ville ønske vi kunne takke jer alle ansigt til ansigt, men dette er det bedste vi kan gøre, så hvis vi møder dig, så hils på os fortæl at du bad og vi vil give dig et knus og takke dig”.

Andrew overvejede selvmord i fængslet

Af alle steder fandt frokosten sted på restaurant Miklagaard i København. Miklagaard var det navn vikingerne brugte om Konstantinopel, som Istanbul hed i sin byzantinske (kristne) periode.

Til frokosten interviewede Samuel ægteparret, som meget ærligt fortalte om udfordringerne i fængslet, bl.a. hvordan Andrew gennemgik en dyb troskrise, som fik ham til at tvivle på Gud og endda overveje selvmord.

Interviewet bringes i den kommende udgave af Dansk Europamissions blad og derefter på digitale medier. Ønsker du gratis at modtage Dansk Europamissions blad, kan du tilmelde dig her…

Kort om sagen

Den 7. oktober 2016 blev ægteparret fængslet i Tyrkiet. Efter to uger blev Norine løsladt, mens Andrew sad godt 1½ år mere, inden han blev overført til husarrest den 25. juli 2018. Den 12. oktober blev husarresten ophævet efter hårdt pres fra USAs præsident, Donald Trump, og han fik lov til at forlade Tyrkiet.

Andrew var fængslet under falske anklager for at have samarbejdet med Fetullah Gülen, som Tyrkiet anser som bagmanden for det fejlslagne militærkup i 2016. Desuden var Andrew i løbet af retssagen anklaget for ’kristianisering’, som Tyrkiet kaldte Brunsons evangeliserende arbejde blandt kurderne, som anklageren påstod havde til formål at få kurderne til at gøre oprør mod den tyrkiske stat og dele landet i to dele, en kurdisk del og en del tilhørende Fethullah Gülen.

Inden fængslingen havde Brunson arbejdet 23 år i Tyrkiet som missionær og sammen med sin hustru, Norine, ledt Diriliş (Opstandelse), en lille kirke i Izmir.