Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Endelig dom i Malatyasagen?

Af Samuel

Del artikel

Billede: De tre kristne martyrer, konvertitterne Ugur Yuksel og Necati Aydin sammen med den tyske statsborger Tilman Geske.

Det ser ud til, at der skulle gå knap 12 år før der faldt endelig dom i straffesagen mod de skyldige i mordene på ”de tre kristne i Malatya” i Tyrkiet i april 2007. Den tyrkiske Højesteret (det 16. strafferetslige kammer ved kassationsdomstolen) har den 23. januar stadfæstet dommen imod de fem gerningsmænd i sagen om mordene. Et krav fra the Association of Protestant Churches in Turkey (TeK) om at efterforske det videre netværk af organisationer, der efter sigende stod bag mordene, blev dermed afvist.

Tortureret med knive

Mordene på de kristne konvertitter Ugur Yuksel og Necati Aydin sammen med den tyske statsborger Tilman Geske var uhyggeligt og bestialsk. Det skete på kontoret til det kristne forlag Zirve i Malatya den 18. april 2007. Martyrerne blev bundet og tortureret med knive inden de døde.

Morderne var Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım og Hamit Çeker, som alle blev pågrebet på gerningsstedet.

Læs mere: Malatya-massakren: De pårørende får nu erstatning…

Den 28. september 2016 blev hver af de fem gerningsmænd idømt til tre gange livstid for mord, 30 år for frihedsberøvelse og derudover 9 år og 9 måneder for væbnet røveri. Derudover blev to militærpersoner idømt straffe på henholdsvis 13 år og 9 måneder og 14 år og 10 måneder og 22 dage. 16 andre tiltalte, som formodes at have været involveret i planlægningen af mordene, blev frifundet. Retten anerkendte, at uofficielle organisationer var indblandet i planlægningen af angrebet, men vurderede, at der ikke var nok beviser til at føre en sag. De tiltalte ankede.

Den 18. juli 2017 stadfæstede en domstol i Gaziantep dommene mod gerningsmændene, men frikendte de to militærpersoner på grund af mangel på beviser. Gerningsmændene ankede igen og TeK ankede frikendelsen af militærpersonerne. Begge disse appeller blev afvist med den nye dom.

Medmindre sagen føres videre til landets forfatningsdomstol, er sagen dermed afsluttet fortæller Dansk Europamissions samarbejdspartner, Middle East Concern.

Selvom de tyrkiske kristne er glade for, at gerningsmændene dømmes, er de frustrerede over, at andre, der måtte have været involveret i forbrydelsen, ikke på samme måde bliver stillet til ansvar.

Bed om, at 
– Gerningsmændene må angre deres handlinger og omvende sig.

– Gud fortsat vil trøste og styrke alle dem, der er påvirket af mordene.

Hjertelig tak til alle, der gennem årene har fulgt sagen samt bedt for opklaringen af sagen og for de efterladte familier.

Støt Dansk Europamissions arbejde