Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Forfulgte kristne i Syrien har desperat brug for nødhjælp denne vinter

Af Samuel

Del artikel

Kristne og andre minoriteter, der er flygtet fra Tyrkiets angreb, har brug for nødhjælp for at komme igennem vinteren.

De blev drevet på flugt, da Tyrkiet fra luften bombede Afrin-regionen i det nordvestlige Syrien i januar til marts 2018 – og Al Queda-relaterede grupper, bestående af unge radikaliserede islamister, angreb på landjorden.

Ifølge de mest konservative skøn flygtede godt 150.000 mennesker fra angrebene.

Flygtningene kan ikke vende tilbage til Afrinkantonen, som Tyrkiet har besat. Nogle af de fordrevne bor nu i det sønderbombede Aleppo, andre i tre teltlejre nord for Aleppo, mens en tredje gruppe bor i forladte huse rundt omkring.

Flygtningenes største behov er mad, brændsel, varmt tøj, tæpper og isoleringsfolie for at holde kulden for døren.

Kvinden Bezma må forsørge sin familie

Lad mig fortælle om Bezma og Ahmed, der bor med deres fire børn i resterne af et hus nord for Aleppo. Bezma forsørger familien gennem adskillige småjobs. Hendes mand er pensioneret offentligt ansat og sidder i kørestol på grund af skader fra granatsplinter i benene.

Ægteparrets ældste søn bor sammen med dem, fordi han er blevet undtaget fra militærtjeneste på grund af psykisk sygdom. Bezma fortæller: ”Vores livsvilkår er udfordrende, da priserne er steget kraftigt, også husleje. Derfor har vi ikke råd til at opvarme vores hjem, og vi kæmper for at få nok at spise.”

Ahmed tilføjer: ”Mange af bygningerne, deriblandt vores, blev beskadiget under bombardementerne, og vi kan ikke få varmen. Varmeapparater og brændsel er dyre, ligesom mad er dyrt.”

Familien er meget taknemmelige for de madkurve og brændsel, de modtog under flugten i begyndelsen af 2018 sidste vinter. Desværre har situationen ikke ændret sig, og de står over for endnu en hård vinter.

Målet med vinternødhjælpen er at sikre, at mennesker som Bezma og Ahmed samt deres familie får varmen. Brændsel, varmt tøj, tæpper og madkurve viser dem, at de ikke er glemt i deres overlevelseskamp. Bezma er taknemmelig for maden og hvert stykke tøj, de modtager. ”Jeres omsorg for min sjæl er som et varmt tæppe omkring mine skuldre”, siger hun. ”Tak for jeres omsorg! Tak fordi vi betyder noget for jer og ikke er glemt!”

Vinternødhjælpen formidles gennem lokale kristne nødhjælpshold, som Dansk Europamissions givere har støttet siden 2014, hvor Islamisk Stat drev tusinder på flugt i Syrien.

Forfulgte, men modige lokale kristne hjælper ofrene

Gennem vinternødhjælpen kan du sætte forfulgte, men modige lokale kristne, i stand til at vise, at kirken ikke har glemt de mange ofre for krigen i Syrien. De modige kristne kan vise, at kirken står sammen med de udsatte og fattige, ligesom Jesus gjorde.

Tak om du vil række en hjælpende hånd til mennesker som Bezma og Ahmad – og de tusinder af andre flygtninge fra Afrin.

De kristne nødhjælpsarbejdere bringer håb i det krigshærgede Syrien i denne mørke og kolde vintertid. De viser omsorg og kærlighed til mennesker, der måtte forlade alt.

  • Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en familie har mad, vand, hygiejneartikler og medicin i en uge.
  • Det koster i gennemsnit ca. 650 kr. at sikre, at en familie har mad, vand, hygiejneartikler og medicin i en måned.
  • Det koster i gennemsnit ca. 1080 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har varmt tøj, sko, madrasser, tæpper, brændsel og isoleringsfolie denne vinter.

Tak om du i denne juletid vil give hjælp til de kristne og andre på flugt i Syrien. Vi kan lade de nødstedte i Syrien mærke julevarmen. De vil mærke, at de ikke glemt, men at vi står sammen med dem.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne