Ikke-kategoriseret

Ung kristen mor om forfølgelse: ”Min datter kæmpede hårdt. Hun kom hjem og græd”

Kristenforfølgelse rammer ikke bare voksne, men i stor grad også deres børn. Firoza* fortæller her hvordan hun som mor har forsøgt at hjælpe børnene gennem mobning for deres kristnes tros skyld.

Af Nina Heise Knudsen

Del artikel

I dette interview har jeg spurgt en kristen mor, hvordan det er for hendes børn at vokse op i et udpræget muslimsk land, og hvordan hun håndterer de forfølgelser hendes børn bliver udsat for.

Firozas datters kamp i skolen

Min datter kæmpede hårdt. Hun kom hjem og græd, fordi hendes nære venner sagde grimme ord, som vi ikke siger herhjemme. Hun er blevet såret af det. Kammeraterne er hverken høflige eller søde, og de har ikke tilgivende hjerter. Min datter sagde: ”I skal være søde, venlige og høflige”, og hun fortalte dem om Jesus. Hun er den eneste der tror på Jesus, så hun er under et stort pres. Hun var chokeret, såret og forkastet. Det var en ny verden for hende”, fortæller Firoza, som er en omsorgsfuld mor, der gør alt hvad hun kan for at støtte og hjælpe sine børn igennem svære perioder med forfølgelse.

Firozas datter, der tidligere har gået i en kristen børnehave, er netop i gang med sit først år i den offentlige skolen. Det er svært for hende at få nye venner i skolen, fordi hun er kristen, og der er dage hvor hun ikke vil afsted. Firoza fortæller, at de taler meget med hende om det:

Vi siger til hende, sådan er livet, men hun siger: ”Jeg vil tilbage til min barndom” Vi forstår hende, men vi opmuntrer hende også til at finde nye venner. Vi beder sammen med hende. Fornyelig inviterede vi nogle kammerater hjem, så de kunne bruge noget tid sammen og hun kan få nye venner. Hun forstår ikke hvorfor hun lider. Hun gør en god ting, hun tror på Jesus, hun er venlig og kærlig. Og hun siger: ”Hvorfor forstår de ikke det?” Hun føler sig alene. Jeg prøver at tale meget med hende. Jeg vil gerne have at hun deler så meget så muligt med mig, så hun ikke føler, at hun skal gå igennem det helt alene

Sønnerne skjulte deres tro

Firozas ældste sønner forsøgte også at dele deres kristne tro med andre børn i skolen. ”Men da de blev 9-10 år, begyndte presset at blive for stort. De ville gerne have venner, så de begyndte at skjule at de var kristne for deres klassekammerater”, fortæller Firoza. ”Det er virkelig sørgeligt at se, at de prøver at gemme sig, men det er også svært at se, at de ikke bliver accepteret”, fortsætter Firoza.

Da Firozas ældste søn Gado blev 17-18 år begyndte han at ændre indstilling. ”Han gennemgik en proces, som betød at andres meninger ikke længere var afgørende for ham”, beretter Firoza.  Som 18-årig begyndte Gado at indse, at alle kan vælge deres eget liv, og han begyndte at tage sine venner med i kirke.

Forfølgelse indenfor familien

Indenfor familien oplever Firoza, hendes mand og børn også at det kan være svært at være kristen. ”De tænker at vi er urene og at vi har solgt vores tro [den muslimske tro, red.]. De mener at fremmede kom og gav os penge, og at det var derfor vi accepterede kristendommen. De siger det ikke direkte til vores børn, men de siger det til os. Når vi prøver at fortælle dem om Kristus, så angriber de os. Vi beskytter vores børn, så de ikke siger noget direkte til dem”, fortæller Firoza hvis søskende alle er kristne. Det omtalte pres kommer fra Firozas svigerfamilie, som ikke har taget imod Jesus.

Selvom Firozas børn ikke har oplevet direkte forfølgelse, indenfor egen familie, kan Firoza berette om andre børn og unge, der har:

Jeg kender personligt flere drenge og piger, der har taget imod Jesus, og hvis forældre virkelig har været hårde ved dem. De har låst dem inde og forbudt dem at gå ud. De har barberet deres hår af og fysisk afstraffet dem, for at få dem til at sige nej til Jesus”, fortæller Firoza. ”Det er virkelig ikke nemt for dem, men de er så frimodige og bliver ved med at forsætte. De forlader ikke Jesus, men de forsøger at bruge mere tid sammen med ham”, fortsætter Firoza.

Børn under 18 år må ikke deltage i gudstjenester

I interviewet fortæller Firoza mig også om hvordan kirken forsøger at støtte og opmuntre børnene, men af sikkerhedshensyn kan vi ikke afsløre det her. Landets religionslov forbyder børn og unge under 18 år at deltager i gudstjenester, men kirken er god til at skabe alternative rammer, hvori børnene kan modtage Guds ord og praktisere deres tro.

Selvom om det er svært at være kristen i det pågældende land, opmuntrer Firoza stadig sine børn til at fortælle andre om Jesus. Tak om du vil være med til at løfte de forfulgte kristne i dette land op i bøn.

* Firozas navn er ændret af sikkerhedshensyn.

Støt Dansk Europamissions arbejde