Egypten

Ikke-kategoriseret

Politiet i Egypten øger indsatsen – angreb på endnu en kirke

Bedende kristne og deres bygning angrebet den 22. december.

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Billedet ovenfor: Syd for Cairo (foto:Wikimedia)

Op til jul har kristne i Egypten oplevet et angreb på en kirke. I landsbyen Kafr al-Waslin syd for Cairo blev en bygning, der er blevet brugt som et bedehus for kristne, og som der er blevet søgt om tilladelse til at bruge som kirke, angrebet af omkring 5.000 muslimer. De var blevet oprørt over et rygte, som en islamistisk gruppe havde sat i omløb, om at de kristne planlagde at bygge et klokketårn til kirken. Den egyptiske lovgivning om kirkebygninger er ellers blevet mindre restriktiv, men det hjælper ikke på, at den jævne muslimske befolkning stadig tager det som en fornærmelse, at der findes kristne iblandt dem, som ønsker at praktisere deres tro. Stort set alt inventar i bygningen blev smadret, og flere kristne kom til skade, dog ikke livstruende, og ingen blev slået ihjel. 

Manglende sikkerhed – men gerningsmænd dog arresteret

Angrebet skete, selv om myndighederne var blevet informeret om den gudstjeneste, der skulle afholdes den 22. december, og der var politibevogtning inden angrebet. Da angrebet kom, var politifolkene forsvundet, da selve angrebet på bygningen fandt sted. Først efter lang tid dukkede der endelig politi op, og der blev arresteret nogle af gerningsmændene, da det kunne dokumenteres via optagelser på mobiltelefoner, at de havde deltaget i angrebet. For en gangs skyld blev der ikke rapporteret om, at kristne blev arresteret. Det er ellers ret sædvanligt, at politiet arresterer både gerningsmænd og ofre, når kristne kirker eller private ejendomme bliver angrebet.

Officielt: Stort sikkerhedsopbud til jul

I øvrigt er der i anledning af nytåret og den koptiske jul den 6.-7. januar udkommanderet 250.000 politifolk til at bevogte kristne kirker i Egypten. Derfor vil vi opfordre til forbøn for de kristne i Egypten samt i de mange andre lande, hvor netop juletiden øger forfølgelsen af de kristne. 

Gode nyheder vedrørende kristne i Irak – på trods af udfordringer

I de krigshærgede byer i det nordlige Irak er der derimod gode nyheder. For første gang siden 2014 har kristne på Ninivesletten kunnet fejre julegudstjeneste i deres hjembyer. Mange steder er det sket på trods af, at kirkerne er delvist ødelagt, og at mange private hjem er stærkt beskadigede. Det er blevet anslået, at et flertal af de kristne, der var blevet fordrevet fra deres hjem, har tilbragt julen i deres hjembyer, men mange har kun kunnet være der midlertidigt. Mange mænd har stadig arbejde i Erbil og andre steder i Den kurdiske Selvstyreregion og pendler, så at de kun tilbringer en til to dage om ugen i deres hjembyer. Det tager tid at genopbygge en økonomi, der har ligget så længe i ruiner, og mange steder er hjælpen til genopbygning langt fra tilstrækkelig, og den hjælp, der kommer, er fra private og kirker i vestlige lande. Den irakiske regering støtter ikke i tilstrækkelig grad. Sikkerheden lider nogle steder under, at den er i hænderne på shiitiske militser, der somme tider blokerer adgangen for kristne til deres hjem. Andre steder er der kristne militser, der samarbejder med den irakiske regering, og der fungerer sikkerheden rimeligt.

Støt