Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Konfiskerede kirker i Tyrkiet

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Billedet ovenfor: Myndighederne har lovet at overdrage de konfiskerede kirkebygninger til de retmæssige ejere (foto: World Watch Monitor).

Siden 2016 har der været usikkerhed om ejendomsforholdene vedr. en række kirker i det sydlige Tyrkiet. Først var det statskassen, der overtog ejerskabet af over et hundrede kirkebygninger i Mardin-provinsen, og siden blev de overført til Diyanet, Direktoratet for Religiøse Anliggender. Disse transaktioner blev foretaget uden at meddele det til de fonde, der står som ejere af ejendommene. 

Usikkerheden over at de kristne kirkesamfund, der blev berørt af konfiskationerne, aldrig mere ville få anerkendt deres ejendomsret til bygningerne, så en tid ud til at være velbegrundet, men den 22. november udtalte vicepremierminister Hakan Cavusoglu ifølge Anatolisk Nyhedsbureau at overtagelsen af de over 100 kirkelige ejendomme havde været en fejl, og at ejendomsretten ville blive givet tilbage. Ministeren afstod fra at gå i yderligere detaljer, bortset fra en bemærkning gengivet i det armensk-tyrkiske medie Agos (betyder ”fure”) om, at myndighederne ”ikke konfiskerede ejendommene, men restaurerede dem.”

Kristne minoritetssamfund i Tyrkiet udtrykker taknemmelighed over løftet om, at kirkelig ejendom overtaget af staten vil blive givet tilbage til det kristne samfund i landet, men anmoder også om forbøn for at det vil ske snart. 

Støt nu: Dansk Europamissions arbejde