Irak

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Mosul er næsten befriet for Islamisk Stat

Dansk Europamissions givere er i fuld gang med at hjælpe irakere, der blev fordrevet af Islamisk Stat, til at vende hjem og genopbygge deres lokalsamfund øst for Mosul.

Af Samuel

SONY DSC

Del artikel

Billede øverst: Børn er glade for at være hjemme igen

Mens genopbygningen af fire landsbyer øst for Mosul allerede er i gang, er der nu glædeligt nyt fra den vestlige del af Mosul, som næsten er befriet af Iraks hær.

Billede: Ødelæggelserne er omfattende og genopbygningsarbejdet krævende

Brigadegeneral i Iraks hær, Yahya Rasoul, fortæller: ”En lomme i storbyen er stadig på Islamisk Stats hænder, men en syv måneder lang kamp for at drive de ekstremistiske jihadister ud af byen kan snart være ovre”. Generalen anslår også, ifølge dr.dk, at Islamisk Stat nu kun har magten over cirka ni procent af den vestlige del af Mosul.

Mareridtet er måske snart slut

Meldingerne om den snarlige befrielse af Mosul styrker håbet om, at det mareridt, som Islamisk Stat udsatte alle ikke-sunnimuslimer for fra 2014 og frem til i dag, er ved at være til ende. Kristne og andre minoriteter måtte flygte fra områder, hvor deres forfædre i nogle tilfælde havde boet i hundredvis af år.

De fandt husly hos kurderne i det nordøstlige Irak, hvor de effektive peshmergastyrker var i stand til at trække en grænse for Islamisk Stats fremmarch.

I det såkaldte Kurdistan måtte kristne og andre minoriteter på flugt leve af nødhjælp – og her har Dansk Europamissions givere ydet et enestående bidrag, så tusindvis af flygtninge kunne overleve.

Fra nødhjælp til hjælp til selvhjælp

De første flygtninge er allerede vendt hjem til landsbyerne Tell al-Laban, Kuzahkan, Wardak og Al-Majidia øst for Mosul, hvor Dansk Europamissions givere bidrager til, at veje, fem skoler, to lægeklinikker og el- og vandforsyning genopbygges, ligesom familier får byggematerialer, så de kan genopbygge deres huse.

Den samlede pris for hele projektet er 8,68 millioner kroner, svarende til, at det i gennemsnit koster 827,- kr. at sikre, at en fordreven iraker kan vende hjem. Alle gaver, store som små, gør en positiv forskel i deres liv. Du kan hjælpe flygtninge med at vende hjem og varme menneskers hjerter, som har gået så grueligt meget igennem.

For kristne, såvel som fordrevne med anden baggrund, tænder de lokale kristne nødhjælps- og udviklingsarbejdere, som vi støtter, et lys i det mørke, IS spredte – et håb om at vende hjem og genopbygge deres lokalsamfund.

Støt