Iran

Fortalervirksomhed

Maryams mor ramt af stress over datterens sygdom

Fængslede og syge Maryam er nægtet akut medicinsk orlov fra fængslet, samtidig med at hendes mor er blevet diagnosticeret med stressrelateret hjernesygdom.

Af Nina Heise Knudsen

Del artikel

Maryam blev idømt 4 års fængsel den 15. juli 2013 for at have ”handlet mod nationens sikkerhed” – blot fordi hun var konverteret fra islam til den kristne tro og aktiv i undergrundskirken i landet. Maryam kan forsat ikke få den nødvendige medicinske behandling i fængslet, som hun har brug for. Ifølge Mohabat News fortæller kilder i Teheran, der er tæt på Maryam, at hendes helbredsmæssige tilstand blev kraftig forværret i sidste uge, og at hun nu har et akut behov for lægelig behandling. Ifølge Maryams fængselsfælle lider hun også under drastisk vægttab.

Fængslet giver ikke tilfredsstillende lægebehandling

Maryam lider af hjertesygdommen ’hul i hjertet’ (atrieseptumdefekt), knogleskørhed, gigt samt slidgigt i ryggen, og hun har tidligere gennemgået en hjerteoperation. Evin-fængslets sundhedscenter har ikke ressourcerne til at kunne behandle Maryams helbredsproblemer på tilfredsstillende vis. Derfor fik hun i 2016, efter massive kampe og flere sultestrejker, tilladelse til at tage på nogle få korterevarende medicinske orlov fra fængslet, for at modtage behandling på sygehuset.  Da Maryam vendte tilbage, efter en kort orlovsperiode i december 2016, fik hun at vide, at hendes fængselsstraf ville blive forlænget med 42 dage for at kompensere for de medicinske orlovsperioder.

Kilder tæt på Maryam oplyser, at det er kombinationen af Maryams svækkede helbred og den forlængede fængselsstraf, der har intensiveret hendes sygdom. Det vides ikke med sikkerhed om Maryam er kommet ud af den traumatiske og depressive tilstand, hun var i midt 2016, som hendes familien talte åbent om.

Moderens sygdom er opstået som følge af stress over Maryams helbredsmæssige tilstand og hendes eget engagement i datterens sag

Maryams pårørende er pressede

Maryams kritiske og svære situation har også fået hendes familie til at ligge vågen om natten. Maryams mor har fulgt sagen meget tæt og har foretaget hyppige besøg på anklagerens kontor for at høre nyt om sagen. Maryams mor er for nylig blevet diagnosticeret og lider nu af en hjernesygdom. Moderens sygdom er opstået som følge af stress over Maryams helbredsmæssige tilstand og hendes eget engagement i datterens sag. Sagen omkring Maryam og hendes familie er nu spidset til, da Maryam er nægtet medicinsk orlov, og hun ikke kan besøge sin syge mor.

Hvad kan du gøre?

1. Bed for Maryam og hendes familie:

  • Om opmuntring og styrke
  • Lægedom
  • Medicinsk orlov til Maryam

2. Skriv et opmuntringsbrev til Maryam

  1. Download og print  dette opmuntringsbrev  (Klik her for at læse det på dansk). Skriv evt. en lille personlig hilsen til hende. Den må ikke være kritisk over for Iran.
  2. Datér og underskriv brevet.
  3. Send det:
    1. indscannet til Dansk Europamission på: info@forfulgtekristne.dk 
    2. eller med post til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV. Så videresender vi det til Iran.

Billede: Mohabat News