Nordkorea

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Nordkoreanske kristne er taknemmelige for medicin

Til trods for et stadig mere anspændt forhold mellem Nordkorea og dets nabolande kan Dansk Europamissions samarbejdspartner stadig sikre, at forfulgte kristne inde i Nordkorea får medicin.

Af Samuel

Del artikel

Test af missiler og et kynisk snigmord i februar på sin halvbror, Kim Jong-nam, er blot de seneste eksempler på hvorledes Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, ønsker at sætte sig i respekt og vise verden sin magt. Ved at forsøge at fremprovokere konflikter med nabolandene frem for at skabe sunde relationer til dem, fremstår han dog nok snarere som en umoden og uerfaren leder.

Ved at forsøge at fremprovokere konflikter med nabolandene frem for at skabe sunde relationer til dem, fremstår Kim Jong-un dog nok snarere som en umoden og uerfaren leder. 

Diktaturets enorme investeringer i missiler og udvikling af atomvåben sker på bekostning af befolkningen, som ikke sikres nok fødevarer, endsige basale sundhedsydelser. Eksempelvis vokser mange nordkoreanske børn ikke normalt på grund af fejlernæring.

Billede: Det nordkoreanske styre investerer voldsomt i militær oprustning – på bekostning af fødevareforsyning og sundhedsydelser til befolningen.

Til trods for spændingerne mellem Nordkorea og nabolandene har det dog været muligt for Dansk Europamissions samarbejdspartner at fortsætte arbejdet for at hjælpe landets forfulgte kristne og andre i nød i landet.

Far og datter fik hjælp til flugten

Med støtte fra Dansk Europamissions givere får flygtninge hjælp til flugten fra Nordkorea til sikre lande, der modsat Kina ikke sender dem tilbage til Nordkorea, hvor flygtningene som straf for flugten risikerer mange års ophold i landets berygtede fangelejre.

Et eksempel på de flygtninge, der fik hjælp, er en far og hans datter. Af sikkerhedshensyn kan vi ikke nævne deres navne. Faren fortæller: ”Min hustru døde af tuberkulose i Nordkorea i 2010. Jeg oplevede det som en meget vanskelig opgave selv at skulle sørge for min datter i Nordkorea. Derfor flygtede jeg til Kina i 2012 med min datter, og vi ankom til xxxx-by. Først arbejdede jeg en fabrik, der forarbejdede majs, men jeg kunne ikke beholde arbejdet, da jeg var illegal nordkoreansk indvandrer [uden flygtningestatus, red.]. Derfor måtte jeg sælge mig som daglejer hver morgen, hvilket dog kun sikrede mig indtægt til at leve på et eksistensminimum. Derudover var det en udfordring for mig som enefar at sørge for min datter. Glædeligvis hjalp en kinesisk præst os, men situationen var ikke holdbar, da vi levede i stadig frygt for at blive arresteret.

Denne far og hans datter blev lykkeligvis reddet ud af Kina og befinder sig nu i et sikkert tredjeland, hvor de ikke risikerer at blive sendt tilbage.

Nordkoreanske kristne er taknemmelige for medicin

Der smugles fortsat medicin ind i verdens nok mest lukkede land. Jævnligt får Dansk Europamissions samarbejdspartner hilsner gennem en meget sikker kanal, hvor de nordkoreanske kristne siger tak for medicinen, vi sender. De er også taknemmelige for såsæd, som er en ny og innovativ måde at hjælpe nødstedte i Nordkorea. Såsæden smugles ind i landet og leveres i familiepakker.

De nordkoreanske kristne bruger ikke blot medicin og såsæd til at opfylde egne behov, men anvender hjælpen til at være noget for deres medborgere i nød.

De nordkoreanske kristne bruger ikke blot medicin og såsæd til at opfylde egne behov, men anvender hjælpen til at være noget for deres medborgere i nød. 

Nordkoreansk hustru = 7000 kr.

Trods Kinas samarbejde med Nordkorea om at hjemsende flygtninge fortsætter arbejdet for at hjælpe børn forladt af nordkoreanske mødre. Illegale nordkoreanske kvindelige flygtninge risikerer at blive solgt af menneskesmuglere til enlige kinesiske mænd for priser ned til 7000 kr. Ofte får parrene børn, men opdager de kinesiske myndigheder, at moren er illegal, sendes hun alene tilbage til Nordkorea, uanset om faren er i stand til at sørge for barnet eller ej.

Situationen er vanvittig, men med støtte fra Dansk Europamissions givere træder kinesiske kristne til og giver familiepleje til de efterladte børn af nordkoreanske mødre.

Tak til enhver, der støtter det værdifulde arbejde for at hjælpe nordkoreanere i nød.

Støt Nordkorea: Medicin og mad til kristne og andre nødlidende