Ikke-kategoriseret

Jalila var sexslave hos IS – nu får hun traumebehandling

Vi kan hjælpe kristne i Irak med at vise kærlighed og give nødhjælp og traumebehandling til yazidi-piger, som har været udsat for de mest grufulde seksuelle krænkelser - begået af jihadisterne i Islamisk Stat.  

Af Samuel

Del artikel

Billedet viser en pige fra Irak – ikke Jalila. 

Lad mig fortælle om Jalila. Hun er en 12 år gammel yazidi-pige fra Sinjar. Da IS-styrkerne indtog hendes landsby i sommeren 2014, prøvede hendes familie at gemme sig, men en sunnimuslimsk, arabisk nabo, som kendte dem, samarbejdede med IS-krigerne og afslørede, hvor de var.

Jalila, som var den yngste, hendes to storesøstre og hendes brors unge kone blev skilt fra resten af familien og transporteret af IS til Tel Afar, og derefter til Mosul. Efter 35 dages fangenskab sammen blev de tre søstre solgt til forskellige IS-krigere som sexslaver.

Under tårer blev Jalila skilt fra sine søstre og kørt til et hus i Syrien, hvor der var mange andre unge, kidnappede yazidipiger indespærret. En salafist fra IS, som gik i en lang hvid dragt og havde langt skæg, fortalte dem, at de nu ville få æren af at blive IS-krigernes unge koner og føde deres børn og få det privilegium at blive indlemmet i det ærefulde islam.

Hver dag blev de beordret op på række, og så kom IS-krigerne og inspicerede dem, idet de bad dem fjerne sløret og slå deres hår ud. Så valgte IS-krigerne de piger, de ville i seng med.

De, som nægtede, blev gennembanket, indtil de overgav sig. Jalila blev valgt af Basil, en ældre mand med langt skæg, og da hun nægtede at gå med ham, slog han hende. Hun græd og spurgte ham: “Hvad vil du med mig? Jeg er en meget ung pige. Lad mig komme tilbage til min mor, vil du ikke nok?

Men han lyttede ikke, og hun blev tvunget til at tage med ham – tre dage med voldtægt. Det var forfærdeligt for den lille pige, og efterfølgende blev hun givet videre til syv andre IS-krigere. De første fire betalte for hende, og de næste tre fik hende som “gave”. Nogle af dem var meget brutale, og det var meget smertefuldt og ydmygende. Som dagene gik, blev hun mere hærdet.

Efter mere end ni måneder lykkedes det hende at flygte. Hun gik om natten og gemte sig om dagen for ikke at blive fundet, indtil hun kom til det nordlige Irak. Nu bor hun i en af de mindre flygtningelejre i nærheden af Dohuk og får hjælp i vores projekt.

Jalila fortalte sin historie til en lokal projektmedarbejder. Jeg bliver meget rørt, når jeg hører hendes historie. Man væmmes ved den ondskab, disse piger er blevet påført. Men samtidig må vi glæde os over, at lokale kristne kvinder har omsorg for disse traumatiserede piger og hjælper dem.

Disse lokale kristne kvinder er uddannet i sjælesorg og rækker ud til pigerne og hjælper dem. Jalila og mange andre piger får nu behandlet deres traumer og får også fødevarer. Jeg er meget taknemmelige for, at vi kan være med til at hjælpe disse unge piger med at genfinde håbet og glæden i deres liv.

 *-*-* 

Lad mig også fortælle om Delara. Hun er 20 år, og hun og hendes to søstre på 25 og 16 år blev kidnappet af IS og bragt til et sted, hvor 60 andre piger mellem 8 år 30 år blev holdt fanget. Hver aften klokken ni kom IS-krigerne og valgte deres ‘brud’ for natten. Delara fortæller: “Vi var alle meget bange. Jeg så mange gange IS-krigere halshugge piger, hvis de nægtede at gå med dem, og andre, der blev gennembanket. Nogle af mine venner prøvede at begå selvmord på toiletterne, fordi de ikke kunne klare situationen længere”. 

Hun fortsætter: “IS-krigerne var som dyr, sådan som de misbrugte os. En af krigerne fortalte os, at fordi vi var vantro, så kunne de gøre med os, hvad de ville, og behandle os som slaver. Det er ikke en forbrydelse, når man gør det mod slaver eller vantro. Jeg er så glad for, at det lykkedes mig at flygte fra dem.

*-*-* 

Delara får nu både mad og traumebehandling. Delara, Jalila og de andre 75 kvinder i projektet får mulighed for jævnligt at tale med uddannede sjælesørgere, som hjælper dem til at lukke op og tale om de krænkelser, de har været udsat for. Dermed kan ofrene komme ud af den apati, de ofte ender i.

Desuden arrangerer vores lokale partnere workshops, hvor pigerne kan lave håndværk og arbejde kreativt med eksempelvis broderi og hækling, og de lærer at strikke og lægge makeup. De kan også lære at male og lave smykker. Pigerne har efter eget valg fundet en sportsgren, de ønsker at dyrke: håndbold.

At arbejde med hænderne og dyrke sport tjener to formål. Dels kan det skabe et uformelt og afslappet miljø, hvor pigerne kan hygge sig og snakke om stort og småt. Det i sig selv fører dem ud af apatien og er helbredende. Og dels kan følelser, som det måske er vanskeligt at sætte ord på, bearbejdes, når man udtrykker sig gennem kreativt arbejde.

Alle sjælesørgerne er kristne. De bliver løbende uddannet og trænet af professionelle sjælesørgere, blandt andet af en kvinde med en ph.d.-grad i sjælesorg fra et kristent universitet i Canada samt andre eksperter i sjælesorg.

Det koster ca. 216 kr. at give en pige et traumebehandlingsforløb på fem uger. Det koster ca. 585 kr. at give en pige et traumabehandlingsforløb på tre måneder.

Samtidig får pigerne og deres familier nødhjælp, så de kan overleve. Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en uge. 

Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en måned. 

Du kan sætte de lokale kristne i stand til at vise de udsatte og krænkede piger kærlighed og hjælpe dem til et bedre liv. Pigerne vil komme ind i et trygt miljø, hvor de kan bearbejde deres oplevelser. Tak, om du vil hjælpe vores lokale partnere med at hjælpe dem, der har været udsat for nogle af de værste overgreb, man kan opleve.

Støt Udsatte kvinder i den muslimske verden