Syrien

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Den humanitære situation er værre end nogensinde før i Syrien

Selv mennesker, der før var rige, er nu fattige.

Af Samuel

Del artikel

De lader ikke deres børn spise frugt eller grøntsager og slet ikke kød, da det er for dyrt. Hos nogle børn er der tegn på mangelfuld ernæring.

En bakke æg, der før borgerkrigen kostede 60 syriske pund, koster nu 1350 syriske pund. Tolv arabiske fladbrød kostede 15 pund – nu koster 8 fladbrød 200 syriske pund. Et kilo sukker kostede 5 pund før borgerkrigen, og nu koster det 300 pund.

Lad mig fortælle dig om Arman, en syrisk kristen, som samme med sin kurdiske kone og deres fem små børn måtte flygte fra deres hjem på grund af krigen, da Al Nusra Fronten indtog deres armenske landsby.

Han flyttede ind hos sin familie i det kurdiskkontrollerede område og bad vores kristne nødhjælpshold om hjælp, da de var flygtet med intet. Han begyndte også at komme til bibelstudiegruppen i den lokale kirke. Men eftersom han var syg, og ikke havde kunnet få medicin på grund af krigen, døde han efter kort tid. Alle var meget kede af det på hans families og fem små børns vegne.

Men så kom hans kone hen til os og sagde: ”Vi havde intet at give vores små børn at spise, men I hjalp os altid, når vi var i nød. Uden jeres hjælp ville alle være døde for lang tid siden. Mange tak for det. Vi sørger selvfølgelig, men vi er ikke alene. Tak.”

Muslimer truer og dræber kristne, og alligevel hjælper I dem. Hvorfor?”

Lad mig også fortælle om Adil*, der er embedsmand i den regionale syriske regering i Aleppo provinsen.

Som muslim var Adil* forundret over at se, at kirken gør så meget for at hjælpe de fattige – ikke kun en enkelt gang eller to – men jævnligt. Han har i noget tid holdt øje med vores kristne nødhjælpshold og set dem trofast uddele mad, tøj og hvad der end var brug for, og hvordan de altid overholdt deres løfter til myndighederne og folket om at hjælpe, når de blev bedt om hjælp –selv når de måtte uddele nødhjælp i farlige områder, så mennesker i nød kunne overleve.

Han begyndte at stille spørgsmål om vores nødhjælpsholds motivation for at hjælpe andre og ville gerne vide mere. Han sagde til vores projektleder: ”Jeg har holdt øje med jer i nogen tid, og jeg forstår ikke, hvorfor I hjælper andre, som ikke engang er jeres slægtninge eller venner, mere end jer selv. Jeg ved, at I også har behov, så hvorfor gør I det? Muslimer truer og dræber kristne, og alligevel hjælper I dem. Hvorfor?”

Vores projektleder sagde: ”Vores Herre gjorde det samme. Han elskede andre mere end sig selv, og gav endda sit liv for dem, så de kunne leve”. Embedsmanden blev interesseret og begyndte at komme i kirken og elskede det. Så sagde han til vores projektleder: ”Ved du hvad? Vi muslimer har brug for jer kristne her i Syrien, for med jer findes der en fremtid for vores land”.

Selvom han har meget travlt med sit arbejde, mødes han ugentligt med pastoren for at læse i Bibelen med ham, og der er også andre embedsmænd, der er blevet meget interesserede.

Vores nødhjælpshold tager sig af folk, der flygter fra bombardementerne og kampene. Tilstrømningen af internt fordrevne til en midlertidig flygtningelejr i begyndelsen af 2016 var overvældende, og de lokale myndigheder bad kirken om at hjælpe med fødevareuddelingen. Så vores partnere uddeler hver dag 3000 brød til de strandede flygtninge i dette område.

Islamisk Stat og andre oprørsgrupper arbejder på at udrydde de kristne i Syrien, men ved at uddele nødhjælp og gøre godt mod nødstedte netop nu, hvor landet gennemgår en mørk og vanskelig tid, får mange syrere øjnene op for, at kristne yder et meget positivt bidrag til samfundet.

Vil du række en hjælpende hånd til nødstedte i Syrien? Manglen på helt grundlæggende fornødenheder er enorm. Hos børn findes der tegn på underernæring.

  • Det koster i gennemsnit ca. 150 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en uge.
  • Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre, at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en måned.

På grund af din støtte får mennesker mad og medicin, tøj på kroppen og hvad de ellers har brug for. Derudover vil samfundet se, at de kristne i en tid som denne, yder et yderst positivt bidrag i Syrien – og at der i allerhøjeste grad er brug for de kristne, som Islamisk Stat forsøger at udrydde.

Tak om du vil give nødhjælp til Syriens kristne og sætte dem i stand til at hjælpe deres medmennesker i nød.

Støt Syrien: Nødhjælp til kristne og andre fordrevne