Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Malatya-massakren: De pårørende får nu erstatning

Tyrkiets retssystem anerkender det krav på kompensation, som de pårørende til de tre, som blev myrdet for deres tro på Jesus, har pga. deres tab og den smerte, som de er blevet påført

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Selv om straffesagen mod de skyldige i mordene på ”de tre i Malatya” i Tyrkiet (Necati Aydin, Ugur Yuksel og Tilmann Geske) stadig ikke er afsluttet, er der nu sket en positiv udvikling i den sag, som de pårørende til de tre ofre har rejst mod Indenrigsministeriet og Malatyas guvernørembede.

Fem mordere, men måske mange bagmænd

Mordene på de tre kristne var uhyggeligt og bestialsk. Det skete på kontoret til det kristne forlag Zirve i Malatya den 18. april 2007. Fem unge mænd blev arresteret på gerningsstedet, men de agerede sandsynligvis på vegne af andre, som også står tiltalt for meddelagtighed, og det formodes også, at de tyrkiske myndigheder havde efterretninger, der kunne have været brugt til at forhindre mordene.

Læs: Husker du mordene på tre kristne i Tyrkiet i 2007?

Retten: Myndighederne har udvist forsømmelighed over for de pårørende

Tyrkiske kristne hilser en afgørelse fra Malatyas Administrative Domstol velkommen. Afgørelsen fastslår, at både Tyrkiets indenrigsministerium og Malatyas guvernørembede har udvist forsømmelighed i deres pligt over for de pårørende og skal betale erstatning. Den tyske missionær Tilmann Geskes enke, Susanne, og hans efterladte børn blev tilkendt en erstatning svarende til ca. 700.000 kroner, og Necati Aydins enke Semsa samt Ugur Yuksels far blev også tilkendt erstatning. Beløbene til dem er ikke offentliggjort, men samlet udgør erstatningerne ca. 2,5 mio. kr. Susanne Geske har sagt, at penge ikke kan erstatte det tab, hun har lidt, men at hun selvfølgelig er taknemmelig for, at retten har anerkendt det. Hvis afgørelsen bliver anket af myndighederne, kan erstatningen dog ende med at blive mindre, og udbetalingen af den kan trække i langdrag.

Læs: Nedslagtning af tre martyrer ihukommes i Malatya ihukommes i Tyrkiet

Sagen har snart varet ved i ni år

De mange forsinkelser, der er sket i sagen, bl.a. pga. at vidner uden gyldig grund og uden at blive tiltalt for foragt for retten er udeblevet fra retsmøder, har ellers gjort tyrkiske kristne frustrerede, især da de tiltalte for mordene har fået lov at slippe for at sidde i fængsel – dog skal de bære elektroniske fodlænker. Der er i alt 21 tiltalte i sagen, i hvilken der allerede har været afholdt 109 retsmøder. I 2015 blev den offentlige anklager i sagen i øvrigt udskiftet fire gange. Næste retsmøde er berammet til den 1. marts i år.

De pårørende: Bliv ved med at bede!

Derfor beder de pårørende om stadig forbøn for, at de må kende Guds beskyttelse og Jesu fred i hjertet, at de ansvarlige for mordene må blive dømt retfærdigt, og at de må få sand erkendelse af deres ugerning, men også at de må kende Jesu tilgivelse, at kristne må fremme retfærdigheden, og at alle dommere, øvrige myndighedspersoner, advokater og journalister, der har berøring med sagen, må høre evangeliet om Jesus og blive draget til Faderens kærlighed, tilgivelse og accept.

Kilde: Middle East Concern & Morning Star News