Kirgisistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Kirgisistan – på vej mod Mekka eller Moskva?

I sommer underviste medicinstuderende Tobias Lyster Kjøller frivilligt medarbejderne i et af Dansk Europamissions projekter i Kirgisistan – et land hvor regeringen forsøger at forhindre islamisering af landet ved at vende sig mod Rusland.

Af Redaktionen

Del artikel

Billede: Kristne underviser ledere i en landsby i at udvikle deres landsby.

I Kirgisistan er levestandarden faldet efter Sovjetunionens sammenbrud. Nogle af de mange fattige søger trøst i konservativ islam. Det er et farligt sted at gå hen, og det anslås at flere end 330 unge mænd har tilsluttet sig Islamisk Stat, og man har afsløret islamiske terrorceller i det ellers fredelige land.

Billede:Tobias Lyster Kjøller

Tobias fortæller: Jeg var taget til landet for at besøge Dansk Europamissions samarbejdspartner, der arbejder for at forbedre sundhedstilstanden og skabe udvikling i fattige landsbyer. På vej op i bjergene kørte vi gennem et smukt bjerglandskab, hvor evig sne dækker toppen af tinderne.

Landsbyboerne får hjælp til selvhjælp i form af undervisning i sundhed, ernæring, hygiejne og konflikthåndtering. Det kan lyde basalt for en dansker, men det er det ikke i et land hvor det offentlige sundhedsvæsen kollapsede efter Sovjetunionens fald, og mange sygdomme efterfølgende brød ud. Jeg underviste de ansatte i human biologi, hvilket gav dem bedre forudsætninger for at kunne undervise i landsbyerne.

Regeringen vender landet mod Rusland – for at undgå islamisering

Der var et overraskende stort antal kirker i området, til trods for at landet er muslimsk. Den muslimske tradition blev udvandet under kommunismen, og landet fremstår ved første øjekast som sekulært. Eksempelvis er der ikke mange kvinder der bruger slør, der afholdes frie valg og pressen er fri.

Alligevel møder kirgisere der konverterer til den kristne tro, stigende modstand fra deres familier og lokalsamfund. Denne modstand styrkes af at rige muslimer, blandt andet fra Tyrkiet og golfstaterne, bygger moskeer i hver eneste landsby for at styrke og genindføre muslimske traditioner.

For at modvirke islamiseringen har Kirgisistans regering orienteret sig mod Rusland og tilsluttet sig toldunionen den Euroasiatiske Økonomiske Union mellem Rusland, Hviderusland, Kasakhstan og Armenien. Målet er at skabe økonomisk udvikling i de deltagende lande gennem frihandel. Desuden har Kirgisistan ladet Rusland åbne en militærbase i landet.

Medarbejderne i projektet går forsigtigt frem. De bruger bibelske principper i deres undervisning, og stille og roligt finder indbyggerne i de små lokalsamfund ud af at de er kristne. Landsbyboerne kan se at undervisningen er til gavn for deres landsby, og deres fordomme mod den kristne tro kan nedbrydes.

Støt Forfulgte kristne generelt