Irak

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Irakisk pastor: “I stedet for at hjælpe kristne til at flygte fra Mellemøsten, bør vestlige kristne bede og kæmpe sammen med Mellemøstens kristne.”

Pastorens udtalelse kan måske undre, men vi vælger at bringe interviewet, da pastorens holdning er repræsentativ for mellemøstlige præsters holdning, på tværs af kirkesamfund.

Af Samuel

Del artikel

Billede: Kirken er højt respekteret for dens nødhjælpsarbejde i Nordirak, og nødhjælpsarbejdere klistrer frimodigt et kors på lastbilens forrude.

Jeg er i Irak omkring en uge efter bundeskansler Angela Merkel åbnede Tysklands grænser for flygtninge. Man fornemmer et tydeligt ekko af hendes ord i landet – hendes invitation er det store samtaleemne og det er som om en stor del af befolkningen overvejer om de skal tage imod den og rejse til Europa. Mange er allerede rejst.

Jeg sidder i Ibrahims* og hans hustrus stue. Hun opvarter på bedste mellemøstlige maner med søde sager. Her er et ægtepar der bliver i Irak – selvom mange andre kristne rejser til Vesten i denne tid. De udfører et stort nødhjælpsarbejde for de udsatte som bliver tilbage, blandt andet med støtte fra Dansk Europamissions givere.

Pastor Ibrahim* fortæller: ”Det er svært at sige til kristne der gerne vil rejse fra Irak: ”Rejs ikke til Vesten”, men det er ikke svært for mig at fortælle hvorfor de kristne skal blive”

Han fortsætter: ”En pastor flygtede fra Irak. Han lukkede sin kirke og solgte inventaret. Det er ikke en god udvikling da der er brug for kristne og for pastorer her. I Johannesevangeliet kapitel 10 siger Jesus at han er den gode hyrde. Fjenden ønsker at slå menighedens hyrde (præsten) så fårene (menigheden) vil blive spredt. Der er nok pastorer i Vesten – men der er et stort behov for pastorer her i Irak”

Vi må bede og kæmpe sammen med Mellemøstens kristne

Han fortsætter: ”Forfølgelse er ikke nyt. Jesus blev korsfæstet, og mange af Guds tjenere er blevet dræbt. I stedet for at hjælpe kristne til at flygte fra Mellemøsten, bør vestlige kristne bede og kæmpe sammen med Mellemøstens kristne.”

Hvis Gud giver dig fred i at rejse til Vesten – så rejs. Men hvordan skal jeg klare arbejdet som præst hvis alle lederne i menigheden rejser? Jeg har brug for mindst 10 ledere for at kirkens arbejde kan fortsætte som det gør nu. Jeg sætter min lid til at Jesus har lovet mig at sende høstarbejdere”

Det er fuldt forståeligt at mennesker rejser fra Irak – og netop derfor er det så vigtigt at vi er til stede og hjælper lokale kirker til at bringe opmuntring og håb midt i nøden.

Fakta: Det er måske vigtigere end nogensinde før at kristne bliver i Mellemøsten og kan tage sig af de mennesker som opsøger kirken, da Islamisk Stats brutalitet får mange muslimer til at stille spørgsmål ved islam. I pastor Ibrahims menighed er der et mindre, men voksende antal troende med muslimsk baggrund.

* Af sikkerhedshensyn kan vi ikke nævne hans rigtige navn.