Irak

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Islamisk Stat dræbte Samir og Alims forældre

Jeg skriver til dig for at fortælle at den nødhjælp vi giver i Irak, betyder uendeligt meget for mennesker i den dybeste nød. Jeg har selv lige været i Irak og set det med egne øjne.

Af Samuel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del artikel

Blandt modtagerne af nødhjælp er drengene Samir og Alim, som er yazidier. Havde deres farfar ikke reddet dem, ville krigerne fra Islamisk Stat højst sandsynligt have dræbt dem.

De seks familiemedlemmer måtte flygte fra deres hjem da Islamisk Stat kom til Sinjar i det nordlige Irak. De pakkede hurtigt deres ejendele i to biler. Deres farfar Abu Nawaaz tog to af børnene, Samir og Alim, med i den første bil, mens mor og far med deres nyfødte baby tog den anden bil.

Men Islamisk Stat var hurtigere og indhentede dem. Terroristerne stoppede dem og begyndte med det samme at skyde. I bilens bakspejl kunne farfaren se hvordan IS dræbte hans elskede søn, hans svigerdatter og deres nyfødte baby.

Det gik op for ham at han ikke kunne nå at flygte i bil, så han skyndte sig at tage Samir og Alim ud af bilen. Han flygtede med dem mellem klipperne – han løb så hurtigt han kunne for at redde deres liv – mens han måtte efterlade sin nu afdøde søn, svigerdatter og nyfødte barnebarn.

Han måtte også efterlade alle deres ejendele i bilen. Nu kunne de kriminelle terrorister stjæle dem.
Abu Nawaas har brug for hjælp til at tage sig af børnene. De har brug for mælk, tøj og sko. Han har selv brug for lægebehandling, da han har forhøjet blodtryk og diabetes.

Billede: Farfar, Abu Nawaaz, som reddede Samir og Alim og Samuel Nymann Eriksen

Nødhjælpsteamet som vi støtter, tager sig af Abu Nawaas og drengene. Familien har nu fundet tilflugt i en øde landsby i bjergene i Nordirak. Jeg har besøgt denne landsby og set hvordan familien får hjælp i projektet.

Familien og de andre yazidier er meget taknemmelige for den hjælp de får af de kristne. Ingen andre giver nødhjælp til de 3000 som har søgt tilflugt her – og spørgsmålet er hvad der var sket, hvis de ikke havde fået hjælp.

Gennem nødhjælp viser de kristne nødhjælpsarbejdere på en praktisk måde hvad de tror på. De viser Guds kærlighed i form af mad, tøj, medicin, køkkenudstyr samt omsorg, opmuntrende ord og smil. 

Flygtningene bliver berørt af denne kærlighed. Den kalder smilene frem, selv hos mennesker som har lidt store afsavn på grund af Islamisk Stats grusomheder – mennesker der har mistet alt de ejer, nogle endda deres kære. Nogle flygtninge begynder endda at stille spørgsmål om den kristne tro.

* – * – *

Tusinder rejser til Europa

Nogle kristne bliver i Irak Der er dog nogle kristne der bliver og hjælper de nødstedte. De oplever at Gud har kaldet dem til at blive i landet. En af dem er Meriam*, som er nødhjælpsmedarbejder i
projektet.

Hun fortalte mig: ”Når jeg bevægede mig rundt i byen, så jeg mange som ingen hjalp, for eksempel yazidier. Nogen må hjælpe og elske dem.” Jeg spurgte Meriam om hun nogensinde havde tænkt på
at forlade landet. Hun svarede: ”Nej, aldrig. Min vision er at blive, da jeg er født her, og Gud har kaldet mig til at blive.”

Hun fortsætter: ”To pigers forældre blev kidnappet af Islamisk Stat. Jeg spurgte en af dem: ”Hvad vil du have – en kjole, legetøj eller andet?” Hun svarede: ”Et knus”. Hun er hele tiden sammen med mig når jeg uddeler nødhjælp i det område hvor hun bor.”

”Jeg ser dem som familie, og jeg vil give dem al den kærlighed jeg kan.” Det er mennesker som Meriam der uddeler nødhjælpen i projektet vi støtter.

Det koster i gennemsnit ca. 652 kr. at sikre at en flygtningefamilie har vand, mad, køkkenudstyr, hygiejneartikler og medicin i en måned.

Det koster i gennemsnit ca. 1086 kr. at sikre at en flygtningefamilie har varmt tøj, sko, madrasser, tæpper og brændsel denne vinter.

Mange tak om du vil hjælpe Meriam og alle de andre nødhjælpsarbejdere så de fortsat kan uddele nødhjælp og vise omsorg og kærlighed til flygtningene.

Støt

Tak om du vil bede for nødhjælpsarbejderne. At de må få styrke og udholdenhed til at stå fast og fortsat give en hjælpende hånd til mennesker i nød.

*Navnet er ændret af sikkerhedshensyn.