Ikke-kategoriseret

Niger: over 70 kirker ødelagt som følge af ’anti-Charlie’ demonstrationer

Det kristne samfund i Niger er i chok efter weekendens voldsudgydelser, som har kostet ti personer livet og har ført til ødelæggelsen af adskillige kirker og kristne hjem.

Af Redaktionen

Del artikel

Demonstrationerne, som begyndte fredag den 16. januar i Nigers næststørste by, Zinder, bredte sig hurtigt, og nåede lørdag hovedstaden Niamey. Ti personer har mistet livet, og 45 kirker er blevet brændt ned i løbet af de to dages uroligheder, siger politiet. Men ifølge World Watch Monitors egne oplysninger er flere end 70 kirke blevet ødelagt, samt adskillige kristne skoler og organisationer, heriblandt et børnehjem. De 40 børn fra børnehjemmet befinder sig indtil videre i politiets varetægt.

Over 30 kristne hjem antages at være blevet plyndret og brændt ned. De der er blevet berørt af det, siger at volden har efterladt dem med ”kun det tøj vi står og går i”.

Pastor Zakari Jadi, hvis kirke er blandt dem der er blevet ødelagt, fortalte til BBC at han var på vej til et møde med ældrerådet da han hørte om angrebene. ”Jeg skyndte mig hen til mine kolleger i kirken og bad dem tage deres familier og komme væk. Jeg førte også min egen familie væk derfra. Da jeg kom tilbage, så jeg at alt var væk. Der er intet i mit hus, og der er intet i kirken”.

Det hele begyndte den 16. januar i Zinder hvor otte kirker og tolv kristne hjem blev brændt ned, og to kristne skoler blev angrebet og plyndret. 300 kristne (ud af de 700 der var i byen) måtte flygte og tage ophold i militærbarakker. Nogle af dem er nu begyndt at vende tilbage til deres hjem.

Udbredt vold

Volden bredte sig hurtigt til andre byer omkring Zinder. Lørdag nåede den til hovedstaden Niamey, hvor en stor gruppe på 1000 muslimer samledes uden for den lokale moské før de marcherede gennem byen. Den vrede folkemængde satte ild til offentlige bygninger, herunder barer, bordeller og en ølfabrik. Derefter angreb de i mindre grupper kristne over hele byen.

Ingen beskyttelse mod angrebene

Adskillige kilder har påpeget den manglende indgriben fra sikkerhedsstyrkerne. Det har betydet at de kristne og deres ejendom har været let bytte. I en tv-udsendelse lørdag aften fordømte præsident Mahamadou Issoufou den anti-kristne vold og udtrykte overraskelse over angrebene. ”Hvad har de kristne i Niger gjort for at fortjene dette? Hvordan har de gjort jer uret? De som plyndrer kirkerne, de som skænder dem, og de som forfølger og dræber deres kristne landsmænd eller udlændinge der bor i vores land, har ikke forstået noget af islam”, udtalte han. Weekendens voldelige episoder blev også fordømt over en bred kam af adskillige muslimske gejstlige. Regeringen har udråbt en tredages sørgeperiode for dem der mistede livet.Det er fejlagtigt, men bekvemt at forbinde Charlie Hebdo-sagen med de lokale kristne, og den bliver således brugt som undskyldning for at gå til angreb på de kristne, ligesom det skete ved sagen med Muhammed-tegningerne, hvor muslimer i det nordlige Nigeria angreb kristne i februar 2006.

Også i Sudan, Somalia og adskillige andre lande blev der protesteret mod tegningerne i Charlie Hebdo.

Kilde: World Watch Monitor