Irak

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Flygtning i Irak: Jeg så børn dø

Henrik Ertner Rasmussen fra Dansk Europamission er netop kommet hjem fra Irak. Han mødte yazidien Aziz, som fortalte sin historie om flugten fra Islamisk Stat og hvordan han fik nødhjælp gennem Dansk Europamissions samarbejdspartner i Irak.

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Henrik Ertner fortæller: I Duhok mødte jeg en ung mand, der er yazidi. Af sikkerhedshensyn kalder vi ham Aziz. Han fortalte: ”Jeg flygtede så snart jeg hørte om at styrkerne fra Islamisk Stat var på vej.

Sammen med tusinder af andre besteg jeg bjerget (Sinjar-bjerget, red.). Jeg var på bjerget i syv dage. Jeg fandt hverken noget at spise eller drikke, bortset fra dugdråber på græsset.

Jeg så børn dø for øjnene af mig. Sammen med andre fandt jeg en vej ned ad bjerget og gik og gik mod den syriske grænse, hvor jeg slap over og fik hjælp. Efter at jeg var kommet til hægterne, vandrede jeg hele vejen tilbage til Irak og kom endelig til Duhok.”

Aziz fandt kristne, som ydede hjælp til alle, uanset etnisk eller religiøs baggrund, og han ønskede at lære den Jesus at kende som de kristne fortalte om som grunden til at de ikke kun hjalp deres egne. Nu arbejder han sammen med kirken for at hjælpe andre fordrevne og fortælle dem om Jesus.

Aziz var blevet kristen, men man kunne mærke på ham at han stadig var påvirket af sine oplevelser i sommerens løb, hvor han var blandt de tusinder af yazidier som blev fordrevet  af Islamisk Stat fra Ninivesletten.

Du kan tænde et lys denne jul – et lys der bringer varme ind i flygtningenes kolde telte.

• Det koster ca. 975 kr. at sikre at en flygtningefamilie har varmt tøj, sko, madrasser,tæpper og brændsel denne vinter.

• Det koster ca. 585 kr. at sikre at enflygtningefamilie har mad og medicin i enmåned.

Flygtningefamilierne vil mærke at mennesker i Danmark står sammen med dem i den kolde vintertid.

Støt