Iran

Bibelsmugling og -oversættelse

Del på Facebook – og kom i fængsel

Forestil dig, at du deler noget på Facebook og idømmes en fængselsstraf på 21 år. Det er utænkeligt i Danmark, men det er virkeligheden i Iran.

Af Samuel

Del artikel

Sidste mandag blev otte iranere idømt mellem 11 og 21 års fængsel for det de havde lagt ud på Facebook. Hvorfor? Fordi deres opdateringer blev tolket som propaganda mod enten regimet, Irans ledere eller islamiske værdier. Adgang til sociale medier, inklusiv Twitter og Facebook, bliver regelmæssigt filtreret af myndighederne i Iran ligesom andre internetsider. Otte andre blev fængslet i maj på grund af deres ’forbrydelser’ online.

Præsident Rouhani lovede før valget sidste år større frihed i sociale og kulturelle spørgsmål samt i medierne – et løfte der hjalp ham slå strammerkandidaterne. Men hans forsøg på at skabe større frihed har mødt modstand blandt strammere, der har flertal i parlamentet.

Blog – og dø

En af de værste sager om det iranske cyberpoliti er sagen om Sattar Beheshti, en 35-årig fabriksarbejder der godt kunne lide at blogge. Til tider var han kritisk over for styret. Beheshti blev arresteret af Cyberpolitiet den 4. november 2012. Et par dage senere var han død. Det forårsagede et ramaskrig i parlamentet og andre steder, ikke mindst fordi Beheshti var fuldstændig ukendt, en helt almindelig mand, der tilfældigvis havde en blog. Indtil videre er syv personer blevet arresteret, og den tidligere præsident Ahmadinejad fyrede den daværende leder af Irans cyberpoliti.

Ifølge Dansk Europamissions samarbejdspartner er der et tydeligt budskab der står tilbage: Iranerne må være meget forsigtige når de bruger internettet. Og risikoen for at blive arresteret gør folk meget stressede.

Unge iranere er åbne for budskabet om Jesus

Mere end anslået 65 procent af befolkningen i Iran er under 30 år, og disse var ikke med i revolutionen i 1979. Den unge generation er i særlig grad desillusioneret over det islamiske styre, men også åbne over for de gode nyheder om Jesus Kristus. Siden det islamiske præstestyre tog magten i 1979 er antallet af muslimer, der er konverteret fra islam til den kristne tro, steget fra 500 til 400.000, hvilket endda er et konservativt skøn. For at møde denne tørst efter Guds livgivende Ord støtter Dansk Europamission trykning og distribution af Bibler til det iranske folk. Ønsker du at møde menneskers længsel kan du bruge den røde støtteboks.

Lad os også bede for større frihed online i Iran, ikke mindst fordi internettet er en afgørende platform for den iranske kirke. En voksende del af kirkens evangelisation og discipeltræning foregår online.

Bed om:

  • Retfærdige love vedrørende frihed på internettet
  • Frikendelse i de fængslede iraneres appelsager
  • Tryghed for kristne som tjener online

Støt