Irak

Ikke-kategoriseret

1000 kristne familier flygter fra Mosul

En masseudvandring er i gang fra Iraks næststørste by, Mosul, efter at den blev indtaget af ISIS, Islamisk Stat i Irak og Levanten, en sunnimuslimsk ekstremistgruppe der opererer i Syrien og Irak.

Af Samuel

Del artikel

BBC rapporterer at omkring 150.000 personer er flygtet fra byen, som har en befolkning på ca. 1,8 millioner, heriblandt ca. 1000 kristne familier der søger mod sikrere egne. ISIS har udnyttet det politiske tomrum der er opstået efter det nylige valg, der har resulteret i at Iraks premierminister, Nouri Maliki, kæmper for at samle en regering. ISIS ønsker at vælte Iraks og Syriens regeringer og oprette et sunnimuslimsk kalifat i Mellemøsten. I månedsvis har de uofficielt haft kontrol over Nineveh – den provins hvor Mosul ligger. Det irakiske parlament har erklæret undtagelsestilstand i landet, og premierministeren opfordrer befolkningen til at melde sig frivilligt til at gå ind i hæren og forsvare landet. Han bad også internationale organisationer om at støtte Irak i at opretholde freden, og nabolandene om at beskytte grænserne og ikke lade ”terrorister” komme ind i Irak.

Sidste fredag, den 6. juni, gik omkring 6000 ISIS-soldater ind i Mosul. De dræbte mange folk, heriblandt 21 politifolk. De lokale sikkerhedsstyrker flygtede fra angriberne. Ifølge kilder i Mosul tog personel fra hæren og politiet deres uniformer af så de ikke kunne identificeres.

ISIS har nu kontrollen med lufthavnen i Mosul og har taget deres våben og nogle helikoptere. Det siges at bevæbnede folk plyndrer og stjæler fra skoler og banker. De har nedbrændt adskillige bygninger og ødelagt andre.

De lokale medier beretter at militsen har taget 70 kvindelige studerende som gidsler ved Mosuls Universitet, og 28 tyrkiske lastbilchauffører i byen. Det fortælles at omkring 3000 fanger er blevet løsladt fra de største fængsler.

En indbygger i Mosul fortæller: ”Intet vand, ingen strøm eller mad i husene nu”, og ”Det er farligt at gå ud, for snigskytter skyder tilfældige rundt om i byen”.

Adskillige kilder fra hovedsagligt kristne områder har bekræftet at militser også er gået ind i deres landsbyer. En lokal kristen fortæller at ekstremister fra ISIS også er gået ind i Mar Behnam klosteret.

Omkring 200 familier, mange af dem kristne, bliver nu huset ved Mar Mattai klosteret, og det menes at der ankommer ca. 50 familier i timen til Al Qosh, 45 km. fra Mosul, hvor der er et andet kloster. Andre er flygtet så langt væk som Dohuk, 80 km. fra Mosul. Adskillige skoler i primært kristne landsbyer har også åbnet dørene. De nyankomne har desperat brug for tæpper og madrasser, da de kun har taget en pose med lidt tøj med sig. Nogle fortæller at de har måttet efterlade deres biler ved et checkpoint og gå til fods i mange timer for at komme i sikkerhed. ”Hvis det bliver ved sådan her, så vil Mosul blive tømt for kristne”, siger en kilde i Irak. ”Dette kan blive den sidste udvandring af kristne fra Mosul”.

Kilde: World Watch Monitor