Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Kirke vandaliseret i Istanbul

En gruppe unge mænd brød ind i kirken. Hændelsen kan være en provokation relateret til det kommende valg. Politiet nægter at skride ind.

Af Redaktionen

Del artikel

En gruppe unge bøller, sandsynligvis fra det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP), vandaliserede en ortodoks kirke i Istanbul. Selvom de er blevet informeret om hvad der er sket, nægter politiet at skride ind.

Vandaliseringen fandt sted søndag den 23. marts. Kirken, Agia Paraskevi, ligger i Kazlıçeşme, lige uden for Konstantinopels (nu Istanbul, red.) ældgamle byzantinske mure. Kirken er berømt for sin kilde, som anses for hellig i østbyzantisk tradition.

Kirketjeneren Athanasios Ozkaremihologlu fortalte at en gruppe unge mænd tiltvang sig adgang gennem kirkens hoveddør. Efter at de havde spredt ødelæggelse i kirken, tog de unge mænd adskillige genstande samt kirkeklokken fra den historiske kirke. Kirketjeneren søgte tilflugt på en politistation tæt ved. Men de politifolk der var på arbejde på det tidspunkt, nægtede at gribe ind og sagde at det blot ville forværre situationen. Den beklagelige ødelæggelse af kirken skete en uge før det lokale valg på søndag, som finder sted samtidig med fejringen af det iranske nytår, Nowruz, som falder på den første forårsdag og fejres over hele regionen.

Før de forlod kirken, stillede vandalerne two HDP-flag op. Partiet har mange kurdiske medlemmer. Ifølge nogle kilder er den slags hændelser ikke noget nyt. Provokationer er almindelige op til et valg. De tyrkiske vælgere forbereder sig på at skulle afgive deres stemmer næste søndag i et valg der vil afgøre skæbnen for Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP) som har styret landet siden 2002.

Da han fik nys om hændelsen, udtrykte den økumeniske patriark Bartholomæus sin sorg og vrede og pressede på for at politiet efterforsker hvad der skete.

Kilde: AsiaNews