Syrien

Ikke-kategoriseret

Syriske kirkeledere beder om vores forbøn for fred og stabilitet i Syrien

Det sker efter et angreb på den historiske kristne by Maaloula nord for Damaskus, der iværksattes den 29. november af Jabhat al-Nusra og fire andre bevæbnede grupper. I september var der voldsomme kampe i byen, der gjorde at mange af indbyggerne dengang måtte flygte.

Af Redaktionen

Del artikel

Billedet (Richard/Flickr/Creative Commons) viser Skt. Thekla-klosteret i Maaloula.

I kølvandet på angrebet den 29. november var der den 2. december voldsomme kampe i byen. Detaljerne er endnu ukendte, men det lader til at bevæbnede grupper, der er imod regeringen, nu kontrollerer de øvre områder af byen, herunder det meget gamle kvarter hvor det græsk-ortodokse kloster St. Thekla og adskillige kirker ligger.

Der er modstridende beretninger om de 40 nonner der bor i klostret og de forældreløse børn som de tog sig af. Nogle kilder hævder at de fleste af nonnerne (alle dem under 60 år) blev flyttet til et sikkert sted kort før de seneste voldshandlinger, at 21 forældreløse børn blev flyttet til Damaskus, og at priorinden Pelagia Sayyaf og et antal ældre nonner havde valgt at blive i klostret. Regeringens officielle nyhedsbureau hævdede efterfølgende at priorinden og et antal af de ældre nonner var blevet taget til fange af ekstremister efter at byen var blevet indtaget of oprørsstyrkerne. Modsat hævdede medier på oprørernes side at nonnerne derimod blev beskyttet af oprørsstyrkerne, så de ikke blev ramt af regeringens snigskytter og granatangreb. Patriarken af den græsk-ortodokse kirke i Antakya, John Yazigi, opfordrede til at nonnerne og børnene må blive løsladt i sikkerhed.

Selvom mange kilder fortæller at tolv nonner opholder sig hos oprørsstyrkerne, fortæller nogle troværdige kilder i dag at der kun er fem, ikke tolv. De fleste kilder fortæller at priorinden og nonnerne sammen med hende er blevet transporteret til et sikkert sted i den nærliggende by Yabroud. Samtidig er der forlydender om at der stadig er 35 nonner tilbage i klostret i Maaloula.

Disse modstridende oplysninger om hvad der er sket i Maaloula afspejler krisens komplekse natur og den udbredte brug af medierne til at udbrede de stridende parters dagsordener.

Den 22. januar vil der blive afholdt en konference i Geneve med det mål at standse den voldelige konflikt. Forskellige syriske og internationale parter overvejer deres fremmøde og standpunkter. I mellemtiden fortsætter de syriske kristne ledere – sammen med mange andre – med at skabe opmærksomhed om den desperate humanitære situation i dele af Syrien. Denne desperation forværres af vinterens komme og den fortsatte blokering af nødhjælp i visse områder.

Støt vort arbejde for de forfulgte kristne nu, TAK:

Støt

De syriske kristne beder om forbøn for at:

  • nonnerne i Maaloula vil være i sikkerhed sammen med de forældreløse i deres varetægt.
  • de to biskopper som blev kidnappet i april, en munk som har været savnet siden starten af august og andre kristne som holdes fanget, må blive løsladt uskadt.
  • syriske kristne må mærke Jesu nærvær, Helligåndens vejledning og Faderens beskyttelse.
  • konferencen i Geneve må give anledning til en fornyet indsats for at få sat en stopper for volden, og at man må søge en vej fremad der respekterer alle Syriens forskellige etniske og religiøse grupper.
  • det internationale samfund, sammen med dem som har kontrol lokalt, må handle målrette for at sikre at nødhjælpen når frem til alle de som har behov for den.