Nødhjælp og udviklingsprojekter

Hjælp til kvinder på flugt

Til kamp for særligt udsatte kvinder som Zarina* i Centralasien

Af Henrik Due Jensen

Del artikel

Det er chokerende hvad der sker med mange kvinder i Centralasien. Derfor er Dansk Europamission gået ind i kampen for at hjælpe udsatte kvinder der. Her er der desværre tradition for at kvinder får tæsk og udsættes for forskellige former for overgreb.

Under et besøg til området i september talte jeg med flere forskellige særligt udsatte kvinder. En af disse var en mor, Zarina, der måtte flygte med sine børn for ikke at blive slået ihjel af sin mand. For ikke så lang tid siden havde han i fuldskab kl. 2 om natten givet hende fem minutter til at forlade huset. Hvis ikke hun adlød ordren, ville han dræbe hende. Hun flygtede med sine børn, og de fandt frem til et skjulested, hvor jeg mødte hende i september.

En andet eksempel var en ung pige der blev forfulgt fordi hun var blevet kristen. Hendes liv var i fare. Hun valgte efter længere tids ydmygelser at flygte fra dem der chikanerede hende. Hendes mor havde ændret sig da hun blev kristen. Engang blev hun fanget af familien, og derefter klippede de hendes hår af.

Jeg måtte tage et tørklæde på. Kan du forestille dig, hvordan det er uden hår? De misbrugte mig fysisk. Men jeg besluttede at give min mor en chance. I fire måneder skete der ingen forandring. Så vidste jeg hvor jeg kunne få hjælp, fortæller hun.  

Dansk Europamission samarbejder med organisationer der har det som opgave at bekæmpe den vold og fornedrelse der er hverdag for mange udsatte kvinder i denne del af verden. De hjælper kvinder der er så hårdt ramt at de må flygte fra ondsindede mænd og andre i lokalsamfundet der truer dem på livet.

Vold og overgreb er en del af deres liv. Det værste er at kvinderne i mange tilfælde begynder at tro at de ingen værdi har og derfor ender i ulykkelige situationer. Under min seneste rejse til området mødte jeg kvinder der allerede havde fået en del af deres liv ødelagt.

Men igennem et fælles projekt får særligt udsatte kvinder hjælp, omsorg og uddannelse i hvordan man syr og laver smykker. Det betyder at kvinderne får hjælp til selvhjælp – de begynder at tjene penge og kan efterfølgende forsørge deres børn. Det er kvinder der har brug for en ny start på livet. Kvinder der i særlig grad har brug for at mærke at de har værdi.

Ved at hjælpe kvinderne til et sikkert sted at bo og ved at oplære dem i at sy og lave smykker kan vi sammen forandre deres fremtid.

Du kan give en gave nu og være med til ændres udsatte kvinders liv i Centralasien. Din hjælp vil få stor betydning for kvinder der er ramt af vold og fornedrelse. Den vil være med til at hjælpe dem væk fra et liv i udnyttelse og udruste dem til fremtiden.

*Navnet Zarina er opdigtet af sikkerhedsmæssige årsager