Kasakhstan

Ikke-kategoriseret

Troende i Kasakhstan straffes for at bede sammen

Op mod 16 politibetjente og journalister – anført af den lokale embedsmand for religiøse anliggender – udførte den 10. november en razzia på søndagsgudstjenesten i byen Oral i regionen Vest-Kasakhstan.

Af Redaktionen

Del artikel

De brød ind under gudstjenesten og forsøgte at afbryde den og begyndte at filme uden at bede om tilladelse. Menigheden insisterede dog på at færdiggøre gudstjenesten. Fire medlemmer af menigheden blev ført ud af politiet og taget med på politistationen.

Ti af dem der var til stede, står til muligvis at blive idømt bøder på en til to måneders gennemsnitsløn for at mødes til gudstjeneste uden statens tilladelse. En af de kristne, Kenzhetai Baytinov, er muligvis blevet fjernet fra sit job som pedel på en skole efter pres fra staten på grund af hans tro. Både skolens ledelse og myndighederne nægter dog kendskab til dette.

På billedet ses kristne pensionister ligeledes fra Kasakhstan, der i mødtes i marts 2013 i landsbyen Zhaskent i at fejre påske, have fællesskab, bede og drikke te. De blev beskyldt for at sælge narkotika. Læs historien her…

Kasakhstan for blot 3 år siden: Fristed for kirken i Centralasien

Dette seneste overgreb er et eksempel på en dramatisk optrapning af forfølgelsen af kristne i Kasakhstan.

I årene efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 orienterede Kasakhstan sig ellers mod Vesten. Det gjaldt både hvad angik implementeringen af markedsøkonomiske reformer, men også hvad angik sikring af borgernes frihedsrettigheder, herunder trosfriheden. Således har Kasakhstan i høj grad været et fristed for kirken i Centralasien i modsætning til nabolande som Turkmenistan og Usbekistan, hvor forfølgelsen af kristne i mange år har været meget hård.

Dansk Europamission var på pletten

Dansk Europamission har i flere år løbende overvåget udviklingen i Kasakhstan. Allerede i august-september udgaven af Dansk Europamissions blad 2011 påbegyndtes indsamlingen til et projekt, der skal styrke kirken i Kasakhstan.

Projektet består i støtte til et kristent rehabiliteringsarbejde blandt stofmisbrugere, alkoholikere og hjemløse i en del af landet, der er præget af stor social nød. Ikke alene kan disse forhutlede mennesker få et nyt liv gennem projektet, men myndighederne kan også se, hvordan menneskers liv forvandles. Dermed kan myndighederne måske få øjnene op for, at det at tage imod evangeliet om Jesus Kristus og indrette samfundet efter Bibelens ord kun gør en positiv forskel i deres land.