Syrien

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Massakren i Sadad er den største massakre på kristne i Syrien

”Det der skete i Sadad er den største og mest alvorlige massakre på kristne i Syrien i de sidste to et halvt år.” Dette blev understreget af ærkebiskop Selwanos Boutros Alnemeh, den syrisk-ortodokse metropolit af Homs og Hama.

Af Redaktionen

Del artikel

Byen blev invaderet af islamistiske styrker sidst i oktober, og blev derefter generobret af den syriske hær. ”45 uskyldige civile led martyrdøden uden nogen grund, og blandt dem var adskillige kvinder og børn. Mange af dem blev smidt i massegrave. Andre civile blev truet og terroriseret. 30 blev såret, og 10 savnes stadig. I en uge blev 1500 familier holdt som gidsler og brugt som menneskeligt skjold. Blandt dem var børn, ældre, unge, kvinder og mænd. Nogle af dem flygtede til fods og gik de 8 kilometer fra Sadad til Al-Hafer for at finde et tilflugtssted. Omkring 2500 familier flygtede fra Sadad uden andet end deres tøj, på grund af de væbnede gruppers indtrængen, og i dag lever de som flygtninge spredt rundt om i Damaskus, Homs, Fayrouza, Zaydal, Maskane og Al-Fhayle”.

Ærkebiskoppen fortsætter med bitterhed i stemmen: ”Der er ingen elektricitet, vand eller telefonforbindelse i byen. Alle husene i Sadad er blevet plyndret, og ejendele er blevet stjålet. Kirkerne er beskadiget og vanhelliget, tømt for gamle bøger og værdifulde møbler. Skoler, regeringsbygninger og kommunale bygninger er blevet ødelagt, ligesom posthuset, hospitalet og lægeklinikken”.

”Det der skete i Sadad”, siger han, ”er den største massakre på kristne i Syrien og den næststørste i Mellemøsten, næst efter den i Vor Frue af Frelsen- kirken i Irak i 2010”.

Ærkebiskoppen konkluderer: ”Vi har råbt om hjælp til verden, men ingen har lyttet til os. Hvor er den kristne samvittighed? Hvor er den menneskelige samvittighed? Hvor er mine brødre? Jeg tænker på alle de som lider i dag under sorg og ubekvemme forhold: Vi beder om at alle vil bede for os”.

Sadad er en lille by med 15.000 indbyggere, hovedsageligt syrisk-ortodokse kristne, beliggende 160 km nord for Damaskus. Den har 14 kirker og et kloster med fire præster.

Kilde: Agenzia Fides