Pakistan

Ikke-kategoriseret

Dommer i Pakistan overrasker ved at afvise blasfemisag

Spekulationer om at sagen om Rimsha Masih måske har skabt præcedens

Af Redaktionen

Del artikel

En pakistansk dommer overraskede alle involverede parter i sagen da han afviste en blasfemisag hvor en kristen mand var anklaget for at have fornærmet islam.

Afgørelsen faldt den 28. januar ved en domstol i Punjab provinsen og overraskede den anklagede, Barkat Masih, hans advokat og forkæmpere for religiøse rettigheder. Det skete kun to måneder efter at en anden dommer havde afvist en lignende sag mod en teenagepige som resulterede i international kritik af Pakistans anti-blasfemilove.

Barkat Masih blev arresteret i oktober 2011 på baggrund af anklager fremført mod ham af to mænd der anklagede ham for at have fornærmet profeten Muhammed. Efter at en dommer først havde afvist at påtage sig sagen, trådte en anden dommer til og beordrede at der skulle foretages en politiefterforskning af anklagen. Politiet fandt at de mænd der havde fremført anklagen, forsøgte at komme i besiddelse af Masihs ejendom, og sagførerne kunne ikke fremvise nogen beviser der kunne understøtte anklagerne om blasfemi.

Dommeren afviste derfor sagen og løslod Masih.

“Dette er en bemærkelsesværdig sag hvor en dommer har løsladt en person der står anklaget for blasfemi”, sagde Masihs advokat, Allah Rakha. “I mine mange år i retssystemet har jeg aldrig set en dommer vise rygrad i sådan en følsom sag”.

Nogle statslige embedsmænd sammenligner sagen mod Barkat Masih med den langt mere omtalte sag mod Rimsha Masih, en pige fra Islamabad der blev arresteret i august på grund af anklager om at hun skulle have brændt nogle sider af en islamisk tekst. Retten afviste sagen da politiet kunne fremvise beviser på at de brændte sider var blevet plantet på pigen af en lokal imam.

“Rimsha Masihs sag er et klart eksempel på hvordan blasfemiloven bliver misbrugt af nogle mennesker”, fortalte Peter Jacob fra den Nationale Kommission for Retfærdighed og Fred. “Selv i Barkat Masihs sag er det helt tydeligt at de mænd der anklagede ham, var ude på at få fingre i hans ejendom, og at det var derfor at de fremkom med en anklage mod ham som meget få mennesker i Pakistan tør at stille spørgsmålstegn ved. Regeringen og domstolene burde gennemgå alle blasfemisagerne, for de fleste af dem der er blevet anklaget er ofre for misundelse og fordomme”.

Kilde: World Watch Monitor