Irak

Ikke-kategoriseret

Shiitisk ayatollah udsender fatwa: Irakiske kristne skal konvertere til islam eller dø

Af Redaktionen

Del artikel

Der er blandede udsigter for de kristne i Irak som fejrer genåbningen af katedralen i Bagdad, men samtidig er udsat for nye alvorlige trusler fra en radikal shiitisk muslimsk leder. Fra studiet på en egyptisk tv-station udsendte en irakisk ayatollah op til jul en fatwa imod det religiøse mindretal: “Konverter til islam eller dø”. Men styrken fra troen overkommer frygten for vold.

Fatwaen mod de kristne i Irak blev udstedt af den shiitiske ayatollah Ahmad Al Hassani Al Baghdadi den 13. december i et interview på egyptisk tv. De kristne blev betegnet som “polyteister” og “venner af zionisterne”, og Al Baghdadi understregede at de må vælge “islam eller dø”, mens “deres kvinder og piger legitimt kan betragtes som hustruer til muslimer”. Al Baghdadi er kendt for sine “jihad”-tendenser og for at angribe amerikanere under deres tidligere tilstedeværelse i landet. I dag bor han i Syrien og støtter den væbnede modstand.

Kilder i Bagdad udtaler at det er “en meget alvorlig fatwa”, men at det er “usandsynligt at folk vil blive specielt oprørte”. Staten er opmærksom på sådanne ekstremistiske udtalelser, men det er alligevel muligt at fatwaen vil kunne sprede “panik i nogle dele af hovedstaden” hvor der efterhånden er “meget få ” kristne tilbage.

Den 15. december ledte kardinal Leonardo Sandri, præfekt for kongregationen for de østlige kirker, genindvielsesceremonien for den genoprettede katedral. Katedralen er nu genåbnet for gudstjeneste efter at der den 31. oktober 2010 var en al Qaeda-gruppe der udførte en massakre i katedralen hvor 50 troende og to præster blev dræbt.

Under prædikenen mindedes kardinalen “vidnesbyrdet fra mange af vore brødre og søstre” som “anført af to unge, heroiske præster” for evigt forenede “deres liv med Jesus Kristus”. Han lagde vægt på de “betydelige ofre” der har gjort det muligt at genåbne katedralen og sagde at gennem trøst og håb “opmuntrer Herren de kristne i Øst, specielt dem i Irak, til fællesskab og vidnesbyrd”.

Kardinalen var i Irak på et fem dage langt besøg, der begyndte den 13. december. Udover indvielsen af katedralen deltog han i en julekoncert i anledning af Troens År i den armenske katedral i Bagdad, og han besøgte derudover Kirkuk og Erbil i det nordlige Irak.

Kilde: AsiaNews