Aserbajdsjan

Ikke-kategoriseret

Domstol lukker Greater Grace Kirken i Baku

Dansk Europamissions samarbejdskirke vil kæmpe for sin ret til at eksistere

Af Redaktionen

Del artikel

Den 26. maj vil finalen i Melodi Grand Prix køre over skærmene i millioner af europæiske hjem. Men hvad vil vi med at fortælle dette på Missionens hjemmeside?

Vi nævner det fordi dette års Melodi Grand Prix’ værtsnation er Aserbajdsjan, og der sendes fra dette lands hovedstad Baku, hvor myndighederne i hidtil uset omfang truer religionsfriheden. Af alle lande der har været værtsnationer for Melodi Grand Prix, er Aserbajdsjan det mest undertrykkende over for ytringsfriheden generelt og religionsfriheden specielt. Samtidig med popstjernernes og tv-værternes glitrende show må kirkernes medlemmer gå rundt i frygt og sorg – frygt hos nogle for om deres kirke vil få lov at eksistere, og sorg hos andre over at deres kirke er dømt til lukning på grund af en ny, meget streng religionslov.

Børnekoret sang i den netop lukkede kirke

Den 25. april var en skæbnesvanger dag for Greater Grace Kirken i Baku, som Dansk Europamission har samarbejdet med igennem i hvert fald de sidste 14 år. Kirken havde ca. en måned forinden fået at vide at der var blevet rejst en sag mod den som kunne ende med at kirken ville blive lukket af myndighederne nu 19 år efter at den oprindelig blev registreret i april 1993.

Ved den endelige høring i sagen den 25. april, hvor kirken ikke var repræsenteret, afsagde dommer Tahira Asadova dom i sagen, der var rejst af statskomiteen for arbejde med religiøseorganisationer. Høringen tog kun 15 minutter. Da dommeren af nyhedstjenesten Forum 18 blev spurgt hvordan hun kunne tage en beslutning der betyder at alle aktiviteter i kirken vil være ulovlige og strafbare, svarede dommer Asadovas assistent, Sevinj Ahmedova: “Domstolen har besluttet det således”. Hun fortalte at beslutningen vil træde i kraft en måned efter at den skriftlige dom er udsendt medmindre kirken beslutter sig for at appellere dommen. Medlemmer fra kirken fortalte Forum 18 at de vil kæmpe mod afgørelsen hele vejen op gennem retssystemet, helt op til den europæiske menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Ilya Zenchenko, leder af Aserbajdsjans Baptistsamfund, fortæller at han er meget bekymret over dommen. “Jeg er imod den – den er ikke retfærdig”, udtaler han til Forum 18. Da afgørelsen træder i kraft en måned efter at kendelsen er afsagt, vil Greater Grace Kirken den 26. maj ikke længere kunne fungere lovligt, medmindre den appellerer.

Greater Grace Kirken blev til i 1993 som resultat af et stort evangeliserende arbejde udført af den finske præst og evangelist Matti Sirviö, og ledes af den aserbajdsjanske præst Fuad Tariverdi. Menigheden har lige så længe mødtes i “Kirche”, dvs. den kirkebygning som tyske lutheranere fik bygget under det store olieboom i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor Baku var hvad Dubai er i dag. Denne menighed har især mange unge medlemmer. Mange af dem er veluddannede, en del er kunstnere og musikere eller studerer til at blive det. Derfor er det en nydelse at være til gudstjeneste i denne kirke. Ud over en sund, evangelisk forkyndelse er musikken af høj kvalitet. Der synges og forkyndes ofte på to-tre sprog under gudstjenesten, russisk, aserbajdsjansk og engelsk. Kirken har også haft et socialt arbejde blandt blinde, fattige og børn med handikap. Dansk Europamission har støttet dette samt kirkens sommerlejre for børn. Det er også en missionerende kirke. Den har sendt missionærer ud til andre lande hvis sprog er beslægtet med aserbajdsjansk, fx Tyrkiet og det nordvestlige Kina. Dansk Europamission har også støttet dette.

I 1990-erne da Aserbajdsjan var blevet selvstændigt fra Sovjetunionen, var landet blandt dem hvor der var ganske rimelige forhold for religionsfriheden, men forholdene er blevet gradvist værre. Ude i landdistrikterne har der været flere sager mod kristne menigheder og deres ledere, og Dansk Europamission har hjulpet med at betale deres forsvarsadvokater. Nu er problemerne for alvor rykket ind i hovedstaden. Lukningen af Greater Grace Kirken vil nok være det mest drastiske skridt som myndighederne til dato har taget.

Vi opfordrer til forbøn for denne og andre trængte kirker i Aserbajdsjan samt til støtte til at de kan føre deres sag helt til Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg om nødvendigt.