Indonesien

Ikke-kategoriseret

Indonesiske kristne blokerer for åbning af islamistisk kontor

Hidtil uset udfordring fra kristne i verdens folkerigeste muslimske land

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Ifølge nyhedstjenesten AsiaNews lykkedes det den 12. februar en lokal gruppe af dayaker, et stammefolk på øen Borneo, hvoraf flertallet er kristne, at forhindre åbningen af et lokalt kontor for den islamistiske bevægelse Front Pembela Islam (FPI, Islamisk Forsvarsfront) i Palangkaraya, hovedstaden i provinsen Central-Kalimantan. Hundreder af lokale folk var gået på gaden med bannere og skilte i protest mod, at gruppen, der er kendt for at stå bag mange voldelige angreb på religiøse mindretal, skulle etablere sig med et kontor i området. De protesterende mødte også op i den lokale lufthavn, hvor en delegation af ledere fra FPI skulle lande.

Det er første gang nogen har vovet at udfordre den islamistiske gruppes magt. De dayakiske demonstranter udråbte højt: “Undskyld, men I er uønskede her!” Protesterne førte til, at det lokale sikkerhedspoliti bad FPI’s repræsentanter, der var ankommet i fly for at deltage i åbningen af lokalkontoret, om at blive ombord på flyet, indtil de øvrige passagerer var gået fra borde. Derefter forlod flyet lufthavnen og fløj til Banjarmasin, hovedstaden i naboprovinsen Syd-Kalimantan, hvorfra delegationen vendte tilbage til Jakarta, Indonesiens hovedstad, hvor medlemmerne kom fra. Delegationen omfattede bl.a. FPI’s generalsekretær Ahmad Sobri Lubis.

Det indonesiske menneskerettighedsinstitut Setara bemærker, at episoden ikke skal ses som en krænkelse af ytringsfriheden, men udelukkende som en protest mod FPI’s voldelige aktioner, “der ikke kan tolereres i et pluralistisk samfund.”

Dayakernes protest var nemlig ikke vendt mod tilstedeværelsen af muslimer eller en moské, men udelukkende mod en ekstremistisk gruppe. Episoden sættes i relief af, at kristne i Indonesien i løbet af de sidste 12 år har oplevet talrige tilfælde af blokader og lukninger af kristne kirker foretaget af muslimer med myndighedernes opbakning. Ofte har det været FPI, der har anstiftet optøjer mod tilstedeværelsen af religiøse mindretals gudshuse. For en gangs skyld har FPI nu oplevet, at folkelig protest hindrer deres synlige tilstedeværelse i et lokalsamfund.

Demonstrationerne i Palangkaraya er nu blevet fulgt op af demonstrationer mod FPI i selve Jakarta. Især unge fra forskellige organisationer og menneskerettighedsgrupper gik på gaden den 14. februar for at opfordre til et forbud mod FPI på grund af dens voldelige tendenser og manglende respekt for Indonesiens forfatning. Demonstrationerne foregik fredeligt og havde opbakning fra bl.a. Indonesiens præsident Susilo Bambang Yudhoyono. Det skal i den forbindelse bemærkes, at han søger genvalg ved det kommende præsidentvalg senere på året.

Kilde: Asia News