Egypten

Ikke-kategoriseret

Salafister angriber kristne i egyptisk landsby

Kræver tvangsforflytning af 62 kristne familier på grund af falske rygter

Af Redaktionen

Del artikel

Muslimske ekstremister forsøger at tømme en landsby nær Alexandria for dens koptiske, dvs. kristne, befolkning, der udgør 62 familier. Det sker på baggrund af grundløse beskyldninger mod en kopter. Kopterne i Kobry-al-Sharbat i al-Amiriya-området blev angrebet den 27. januar af en flok på ca. 3.000 muslimer anført af salafistiske ledere. De satte ild til kopternes hjem og butikker. Volden blev udløst af beskyldninger fra en muslim om, at en koptisk skrædder ved navn Sami Murad Girgis havde “ulovlige” billeder af en muslimsk kvinde på sin mobiltelefon, hvilket han benægtede, idet han af frygt for sit liv meldte sig selv på politistationen. Muslimerne satte ild til hans hus og butik, og hele hans familie blev tvunget til at forlade landsbyen. Murad er stadig i politiets varetægt.

Siden da har der været tre såkaldte “forsoningsmøder” på politigården i al-Amiriya, hvor repræsentanter for den koptiske kirke, salafisterne og Det muslimske Broderskab har deltaget. Ifølge politiet har den pågældende kvinde benægtet hele historien, og der blev ikke fundet nogen som helst kompromitterende billeder på Murads mobiltelefon. Alligevel påstår radikale muslimer, at “muslimsk ære er blevet antastet”, og på det første møde nægtede de at betale nogen form for kompensation til de koptere, der var sagesløse ofre for deres vold.

Den 30. januar blev den samme landsby igen angrebet af en flok muslimer, der satte ild til tre kristne hjem. Det skete i sikkerhedsstyrkernes påsyn. Efterfølgende har islamistiske repræsentanter krævet, at en rig koptisk købmand, Soliman, bliver udvist af landsbyen. De anklager ham og hans sønner for at have affyret skud i luften, mens deres hus var ved at blive antændt. Familien til købmanden benægter, at der blev affyret skud, og ingen blev såret. Politiet har dog udstedt en arrestordre på Solimans sønner.

Den 1. februar blev der på et “forsoningsmøde” fremsat krav om et antal kristne familiers udvisning af landsbyen samt tvangssalg af alle Solimans aktiver. Dette skulle ske under overvågning af den salafistiske religiøse leder Sharif al-Hawary. Hvis ikke dette skete, ville Kobri-al-Sharbat igen blive angrebet og de koptiske huse brændt helt ned. Soliman underskrev en aftale herom, hvilket en lokal tilstedeværende præst, fader Boktor, karakteriserede som “en total uretfærdighed.” Soliman samtykkede også kun for at undgå, at kopterne led yderligere skade. Magdi Khalil, leder af Middle East Freedom Forum, sagde, at sådanne “forsoningsmøder” er komplet ulovlige, og at myndighederne helt klart er meddelagtige. Han opfordrede kopterne til at vende tilbage til deres hjem. “Hvis vi accepterer dette, åbner vi døren for en lavine af tvangsforflytninger.” Tvangsforflytning er en forbrydelse ifølge international lov.

Kilde: AsiaNews