Sri Lanka

Bibelsmugling og -oversættelse

At bære korset – villigt

"Hvilket vidunderligt privilegium ville det ikke være at dø som martyr for Kristus", plejede pastor Neil Edrirsinghe at sige til sin hustru Shiromi.

Af Redaktionen

Del artikel

Billeder: Af sikkerhedshensyn har vor samarbejdspartner på Sri Lanka ønsket, at der ikke bringes billeder til denne artikel der offentliggøres på forfulgtekristne.dk.

Parret levede i et lille, halvfærdigt hus, mens de tjente i Amapara på Sri Lankas østkyst. De var fattige og ejede meget lidt. Deres tjeneste mødte trusler og modstand. Ingen af disse omstændigheder var enestående, og Shiromi vidste, at mange pastorer på Sri Lanka oplevede lignende trusler. Hun vidste, hvad der lå på hendes mands hjerte og kendte hans passion for Evangeliet. Måske var det derfor, hun ikke tænkte videre over sin mands kommentar.

En aften i februar 2008 beredte hun, hendes mand pastor Neil Edirisinghe og deres lille søn sig på at gå i seng. Mens hun vuggede deres søn i søvn, gik pastor Neil ud af huset for at stille sin motorcykel, deres mest værdifulde ejendom, ind i huset for natten.

Med den sovende dreng på armen fulgte Shiromi ham til døren. Hun så en mand komme mod huset, men var ikke bange, da hun ikke troede, den fremmede udgjorde en trussel. Pludselig rettede manden et gevær mod hendes mand og skød ham. Han blev ved med at skyde, og pastoren faldt til jorden. Han vendte sig derefter mod Shiromi, som desperat prøvede at beskytte sin lille søn i sine arme. Hun mærkede en svidende smerte, da en kugle sønderrev hendes mave og rygrad. Den anden kugle ramte hendes arm – og var kun centimer fra også at ramme sønnen.

Fakta: Dansk Europamission støtter et bibeldistributionsprojekt i Sri Lanka, hvor der uddeles flere tusinde bibler på sprogene sinhala og tamil til kristne, der er så fattige, at de ikke har midler til at købe en bibel. Ved at få mulighed for at læse i Ordet kan forfulgte kristne blive åndeligt styrket, opmuntret og deres gudstjenester og bibelstudier beriget.

Shiromi prøvede desperat at komme op, men kunne ikke bevæge sig. Hun prøvede at trække sig selv hen til stedet, hvor hendes mand lå uden at bevæge sig, men hendes ben var som døde. Hendes søn var faldet ned fra hendes arme og råbte i frygt. Hun talte roligt til det rædselsslagne barn: “Gå indenfor og sov, min dreng”. Hun så den lille skikkelse gå ind i huset og kravle op i sengen. Lydig mod sin mor lagde han sig i sengen.

Det var således, naboerne og politiet fandt dem: Pastor Neil liggende i en blodpøl, hans hustru Shiromi lå ikke langt fra ham, blødte voldsomt i kamp for sit liv, mens den rædselsslagne dreng lå i sengen, hjælpeløs og forvirret, mens han så på sine forældre…

Pastor Neil blev øjeblikkeligt dræbt og led martyrdøden på grund af mennesker, der var modstandere af hans tjeneste. Han blev stedt til hvile i Ampara, hvor han levede og tjente. Til begravelsen kom i tusindvis af kristne fra hele Sri Lanka, mens Shiromi lå på hospitalet – bevidstløs – uden at vide, at hendes mand havde lidt martyrdøden.

Shiromi var alvorligt kvæstet og forblev i koma i mere end en måned. Prognosen var ikke god. Lægerne tvivlede på, at hun kunne genvinde bevidstheden. Skulle hun gøre det, var de sikre på, at hun aldrig ville gå igen.

Det er nu mere end tre år siden, det skete. “Gud har et formål med, at han reddede mit liv”, siger Shiromi. “Jeg vil vende tilbage til det sted, hvor min mand gav sit liv, og fortsætte det arbejde, han begyndte for Herren”.

Igennem de mange måneders lægebehandling, operation, smerte og mismod var der én ting, Shiromi ikke manglede, og det var forbøn. Tusinder af kristne fra hele verden gik i forbøn ind for Herren for hendes helbredelse. Shiromi var overvældet af bønnen, kærligheden og omsorgen fra fremmede, hun aldrig har set eller mødt. “Hvem er jeg?” spekkulerer hun på og gentager kong Davids ord for totusind år siden, “Hvad er da et menneske, at du husker på det,
et menneskebarn, at du tager dig af det?”

Den kendsgerning, at Shiromi er i live, er et mirakel. Hun humper med besvær, med en kugle siddende i rygsøjlen, da den ud fra et lægefagligt skøn er for farlig at fjerne. Hun kan ikke bruge sin arm, som også blev sønderrevet af en kugle. Men hendes tro og hengivelse til Herren forbliver urokkelig. Hun er besluttet på at tjene Herren, som reddede hendes liv og hendes søns liv.

Da pastor Neil og Shiromi flyttede til Ampara, havde deres hus ikke nogen fordør eller badeværelse. Få uger inden skyderiet blev der sat ild til deres hjem. Dog rejste de ikke. Selv i dag findes der personer, som taler ondt om og fornærmer hendes mands tjeneste. Deres ord er sårende, men Shiromi holder fast i sin beslutning.

Kilde: Artiklen er skrevet af Dansk Europamissions samarbejdspartner i Sri Lanka. Dele af den har tidligere været udgivet i Voice of the Martyrs (Canada) månedsblad.