Ikke-kategoriseret

Myndigheder forhindrer julegudstjeneste i Vietnam

Noget tyder på, at den vietnamesiske centralregering stod bag et massivt angreb på julefejring i Tu Kiem-distriktet i Hanoi.

Af Redaktionen

Del artikel

Hundreder af kristne fra ti nordlige provinser blev forhindret i at komme ind til en julefest, som skulle have fundet sted dér søndag den 19. december. De store menneskemængder, som ankom til Det nationale Forsamlingshus i distriktet, fandt dørene låste og et geled af politifolk, som ifølge kilder forsøgte at sende dem bort. I dyb skuffelse begyndte nogle af de kristne at synge og bede på pladsen foran forsamlingsbygningen, men politiet rykkede ind og slog nogle af de kristne med knytnæver og stave i den efterfølgende tumult. Kristne ledere gik ind og beroligede den skuffede menneskemængde, som efterhånden forlod stedet, men først efter at mindst seks personer, heriblandt pastor Nguyen Huu Bao, festens taler, var blevet arresteret. De var ikke blevet løsladt inden offentliggørelsen af nyheden.

Lignende episoder fandt sted den samme søndag på mindst fire andre lokaliteter over hele landet, nemlig i provinserne Thanh Hoa, Nghe An og Quang Nam samt i byen Danang i det centrale Vietnam. Selv folk, der følger udviklingen i den protestantiske kirke i Vietnam nøje, har udtrykt nogen overraskelse over, hvor kraftigt der blev slået ned på julefejringerne. Ifølge en velanset vietnamesisk leder i udlandet er det nu klart, at politiaktionerne var et led i et koordineret, velplanlagt og veludført anslag fra topembedsmænd i Kommunistpartiet og regeringen. En nøgleperson i Vietnams kirkelige lederskab informerede nyhedstjenesten Compass Direct om, at det var direktiv nr. 75, et hemmeligt dokument fra Indenrigsministeriet dateret den 15. oktober 2010, der beordrede anslaget på uregistrerede kristne grupper.

Projektleder i Dansk Europamission, cand.scient.pol. Samuel Nymann Eriksen udtaler: Til sammenligning fandt den hidtidig største protestantiske julefejring med anslået 40.000 deltagere sted sidste år, blandt andet med deltagere fra uregistrerede menigheder. Myndighederne lagde ikke hindringer i vejen for denne opsigtsvækkende begivenhed og den blev endda omtalt positivt i en artikel i den statskontrollerede presse, som ellers ofte taler nedsættende om kristne. Myndighedernes hårdere kurs dette år kan dermed tolkes som en stramning i forhold til foregående års tilsyneladende lempelse i politikken over for kristne.

Kilde: Compass Direct News Service