Nordkorea

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Husly til de svageste børn

Børn, som har mistet deres nordkoreanske flygtningemødre i Kina, får husly af Dansk Europamission

Af Redaktionen

Del artikel

Billede: Jin Hyuk

En ny, åben dør

I årevis har Dansk Europamission og Helping Hands Korea (HHK) stået last og brast i kampen for at tage sig af de mest sårbare nordkoreanske flygtninge i Kina. I adskillige år efter 2003 har det været muligt at skaffe husly til grupper af voksne flygtninge i længere perioder ad gangen. Da Beijing imidlertid efter de olympiske lege opretholdt sin hårde kurs mod nordkoreanere inden for landets grænser, og Pyongyang på det seneste har sendt sværme af spioner ud blandt flygtninge i et forsøg på at forstyrre og neutralisere det hjælpenetværk, som hjælper afhopperne i Kina, har en sådan huslymodel lidt efter lidt vist sig sværere at føre ud i livet. Det blev bydende nødvendigt at revurdere situationen, og vores Himmelske Far ledte os til et endnu mere ynkeligt segment af flygtningebefolkningen. Han lukker sjældent en dør uden at åbne et vindue et andet sted! 11-årige Jin Hyuks historie illustrerer, hvad vi opdagede, og hvordan vi har reageret.

Moderen blev sendt tilbage til Nordkorea

Jin Hyuk, et blandt mange tusinde børn af nordkoreanske flygtningemødre i skjul, stod en dag pludselig alene tilbage på kinesisk grund. Mor var blevet taget til fange af det kinesiske politi og identificeret som nordkoreaner og derpå tvangshjemsendt til Nordkorea. De lokale kinesiske myndigheder var ligeglade med, at moderen havde en ung søn og i årevis havde udført de huslige pligter som ægtefælle til en kinesisk mand, som hun var blevet solgt til for ca. 700 amerikanske dollar. Den klare og uhyggelige etiket “illegal økonomisk migrant” hæftes på hver eneste flygtning i Kina uden hensyn til hans/hendes ægteskabelige status eller forpligtelser i hjemmet.

Jin var efterladt, men fik hjælp

HHK fik nys om Jin Hyuks vanskelige situation fra vores evangelist-samarbejdspartner og en medfølende nordkoreansk flygtningekvinde, som boede i nærheden. Mens hun pegede hen mod en forladt hytte med et delvist kollapset tag tæt på en kornmark (se billede), forklarede hun, at Jin Hyuk – efter at hans mor var forsvundet, og hans kinesiske biologiske far ikke havde bekymret sig om hans velbefindende – var nødt til at klare sig selv. Han forsøgte at beskytte sig mod vejret under resterne af det stråtækte tag om natten.

Dette er den forladte hytte, som Jin befandt sig i, inden han fik hjælp fra Dansk Europamissions givere

Om dagen ledte han efter føde i landsbyens affald og blev til sidst syg af madforgiftning som følge af disse fortvivlede forhold. På anbefaling af vores samarbejdspartnere åbnede HHK et simpelt børnehjem i området for Jin Hyuk og fire andre statsløse børn af hjemsendte nordkoreanske flygtningekvinder. Vi besøgte for nylig hjemmet og blev begejstrede over at møde Jin Hyuk selv (billede). Han og fire andre børn med lignende historier var ved at genvinde helbredet og finde en følelse af stabilitet, og de var blevet præsenteret for en Frelser, som elsker dem som en hyrde. Dansk Europamission og deres givere har endnu en gang del i en dramatisk mellemkomst og i de velsignelser, som udspringer af at hjælpe disse børn. Tusind tak!!