Tyrkiet

Ikke-kategoriseret

Dommer frikendte to kristne for at have fornærmet Tyrkiet og dets befolkning ved at sprede kristendommen

Af Redaktionen

Del artikel

Efter fire års juridisk kamp ved en tyrkisk domstol, frikendte en dommer to kristne for at have fornærmet Tyrkiet og dets befolkning ved at sprede kristendommen, men ikke uden at straffe dem med en velvoksen bøde på USD 3,170 (DKK 16.777) hver for en falsk anklage. For fire år siden fremførte politiet falske vidner for at anklage Turan Topal, 50, og Hakan Tastan, 41, for at sprede deres tro og angivelig “fornærme tyrkiskheden, militæret og islam.”

I retten i Silivri vest for Istanbul, frikendte dommer Hayrettin Sevim i oktober de anklagede for to forhold: at de havde fornærmet den tyrkiske stat (§301), og at de havde fornærmet egne landsmænd  (§ 216) ved at sprede den kristne tro. Sevim citeret grundet manglende beviser. Han fandt dem skyldige i at indsamle oplysninger om borgerne uden tilladelse (§135). De blev hver idømt syv måneders fængsel for, men domstolen fastslog, at de to mænd i stedet hver kunne hver betale en (US $ 3.170) i bøde i stedet for afsoning, sagde deres advokat Haydar Polat.

Tastan udtrykte blandede følelser over dommene. “For både Turan og mig, der blev frifundet for anklagen om, at vi fornærmede det tyrkiske folk, var det det vigtigste for os, for vi altid har sagt, at vi er stolte af at være tyrkere,” sagde Tastan over telefonen. “Men det var uretfærdigt, at de dømte os for at indsamle oplysninger om folk.” Anklagen var baseret på det faktum, at folk, der var interesseret i kristendommen, frivilligt opgav kontaktoplysninger om sig selv til et forskningscenter, hvor de to mænd havde arbejdet som frivillige. Deres advokat sagde, at de vil appellere den uretfærdige dom. (CompassDirect/Dansk Europamission)