Lige da regnmasserne var væltet ned over Pakistan i slutningen af juli, fik oversvømmelsen stor medieopmærksomhed. Men selv om der siden da er sendt meget hjælp af sted, og mediefokusset er flyttet andre steder hen, er katastrofen langt fra afværget.
– Lige nu er situationen forbedret i den nordlige del af Pakistan, mens den er uændret i den sydlige del af landet i Vestpunjab og Sindhprovinsen. Der er mange vi ikke har nået endnu, og millioner af mennesker har behov for hjælp, siger pastor Tahir, som sammen med folk fra sin kirke udfører et stort nødhjælpsarbejde i Pakistan, og som Dansk Europamission samarbejder med.
Monsunregnen i 2010 var udsædvanlig kraftig, og oversvømmelserne har udviklet sig til den værste naturkatastrofe Pakistan har oplevet i mere end 80 år. 20 millioner personer er i øjeblikket berørt af katastrofen.
Er de i live?
Et af ofrene for oversvømmelserne er Margaret. Hun er en 65-årig kvinde, som slap fra oversvømmelserne i rajanpurområdet med livet i behold. Hun havde levet et roligt liv sammen med sine 11 familiemedlemmer, indtil den historiske oversvømmelse ramte hendes familie. Hendes søn, tre børnebørn og tre andre familiemedlemmer blev ført bort af vandmasserne.
Nu står hun tilbage med uvisheden om, hvorvidt de er i live eller ej. Hun er enke, og hun har en svigerdatter og to børnebørn, som undslap vandmasserne, at tage vare på. Hun er hjælpeløs og beder om hjælp til at overleve i samfundet.
Nødhjælp til de hårdest ramte
Som enke er Margaret særlig udsat i en katastrofesituation som denne. For at nødhjælpen kan nå frem til personer, der er særligt udsatte og sårbare, og som dermed er hårdest ramt i en katastrofesituation som denne, skal modtagerne af nødhjælp fra Dansk Europamission opfylde en række objektive kriterier.
Ét eksempel på et objektivt kriterium for uddeling af nødhjælp er eksempelvis, at en families månedlige indkomst skal være meget lav, så nødhjælpen når de økonomisk ressourcesvage familier. Da mange kristne ligesom andre minoriteter i Pakistan ofte lever i dyb fattigdom og dermed er særligt udsatte i en katastrofesituation, vil de ofte kunne opfylde dette kriterium. Desuden gives fortrinsret til eksempelvis familier med handicappede familiemedlemmer.
Flere kirker i Pakistan har kunnet berette om, at blandt andet kristne blev diskrimineret ved nødhjælpsdistribution i det muslimsk dominerede samfund. På lederplads fordømmer den engelsksprogede, pakistanske avis Dawn diskriminationen og skriver: Der har været adskillige rapporter: mennesker er blevet nægtet husly på grund af deres etnicitet, kaste eller religion, diskrimineres ved uddelingen af nødhjælp og fordrives fra eller tvinges til at leve i udkanterne af de få lejre, der eksisterer.
Fortsat behov for hjælp
Behovet er fortsat enormt i landet. Ikke kun for nødhjælp på kort sigt, men også på lang sigt med henblik på genopbygning. I denne situation kan kirken spille en vigtig rolle.
Ved denne og andre nødhjælpsaktioner i landet har pastor Tahir kunnet fortælle, hvordan muslimer er blevet dybt berørte af at se kristne, der viser dem Jesus’ kærlighed ved også at give dem nødhjælp i en katastrofesituation som denne. Tak for hjælp til Pakistans ofre.