Usbekistan

Ikke-kategoriseret

Razzia i kirke i Usbekistan, mens den uddelte mad til hjemløse

…samt razzia ved en ungdomskonference og ved en fødselsdagsfest, hvor deltagerne hovedsageligt var pensionister. I marts og april har de kristne i Usbekistan endnu en gang oplevet chikane og krænkelser fra myndighedernes side

Af Samuel

Del artikel

Razzia mod ungdomskonference

Om eftermiddagen den 10. april gennemførte politiet en razzia mod en protestantisk kirkes ungdomskonference, der fandt sted i landsbyen Baraj i Bostanlyk-distriktet i Tashkent-regionen. Da politiet kom, spillede de omkring 70 unge fodbold og basketball udenfor. Politiet konfiskerede konferenceprogrammet og computerfiler med syv salmer.

Billede: Kvinde på marked

43 unge samt lederen for konferencen, Denis Shirkov, og hans hustru blev ført til politistationen, hvor de blev fotograferet, og deres fingeraftryk taget. De blev alle løsladt klokken 23.00 om aftenen, og det har ikke været muligt for nyhedstjenesten Forum 18 at finde ud af, hvorfor politiet gennemførte denne razzia.

Razzia mod kirke under uddeling af mad til hjemløse

Blot to dage senere gennemførte politiet, skatteinspektører og lokale embedsmænd en razzia mod Eternal Life Church i Tashkents Yakkasarai-distrikt. Journalister fra usbekisk tv’s Kanal 1 var til stede under razziaen, der fandt sted, medens kirkens medlemmer delte mad ud til hjemløse. Protestantiske kristne hænges jævnligt ud i programmer i usbekisk tv, som bl.a. identificerer dem som sekter og beskylder dem for at være satanister.

Ved denne razzia beklagede myndighederne sig over, at medlemmerne ved at uddele mad til hjemløse udførte aktiviteter, der ikke var i overensstemmelse med den godkendelse, kirken havde fået. Ved redaktionens afslutning vides det ikke, om ransagningen fører til en retssag mod kirken.

“Anti-terror”-razzia mod fødselsdagsfest

Den 10. marts blev Dilbar Akhmedievas hjem gennemsøgt. Her var hovedsageligt pensionerede kvinder fra en pinsemenighed samlet for at fejre et menighedsmedlems fødselsdag. Myndighederne idømte kvinderne store bøder på 100 gange minimumslønnen, svarende til cirka 12.000 danske kroner per person, for at have overtrådt “proceduren for at arrangere og afholde samlinger, møder, marcher og demonstrationer” og artikel 202 “skabe betingelser for at afholde ulovlige møder”. Bøderne er enorme – særligt da de dømte hovedsageligt er pensionister, der må overleve på offentlige pensioner.

I retten fortalte kvinderne, at de havde været samlet til en fødselsdagsfest for et menighedsmedlem, da “anti-terror”-razziaen begyndte. Kvinderne appellerede dommen, men den 2. april afviste dommeren ved Tashkent bys straffedomstol deres anke og fastholdt bødernes størrelse.

I mødet med forfølgelsen udtalte en baptist i april til Forum 18, at der “altid er nye forfølgelser af sande kristne, som vil hengive sig til Kristus og leve som, det hellige evangelium lærer”. Dansk Europamission har i mange år været engageret i landet, særligt i bibeloversættelsesarbejdet, da hele Bibelen endnu ikke er tilgængelig i den nordvestlige provins.