Kina

Ikke-kategoriseret

Kina – uighursk kristen frigivet efter to års arbejdslejr

Af Redaktionen

Del artikel

En uighursk kristen fra Xinjiang blev frigivet 18.11.09 efter to års arbejdslejr for påstået “ulovlig proselytmageri” og for at have “lækket statshemmeligheder”.

Myndighederne havde opfordret til 10-15 års fængsel af Osman Imin (Wusiman Yaming på kinesisk), men straffen blev nedsat betydeligt efter international omtale i medierne.

Som leder af den uighurske kirke i regionen blev han arresteret første gang i 2004. Ifølge lokale kilder sikkert pga. sin kirkelige tjeneste. Med 12-15 timers dagligt arbejde i fangelejren blev helbredet forværret pga. underernæring. Osman er gift og har to små piger.

En anden vilkårligt fængslet er den kristne uiguer, Alimjan Yimit (Alimujiang Yimiti på kinesisk). Først lukkede politiet i september 07 det udenlandske firma, som Alimjan arbejdede for, og anklagede ham for, at bruge firmaet som et dække for at “prædike kristendom.” Han blev sigtet i januar 2008 for at være til fare for statens sikkerhed og anholdt 20.02.08 anklaget for “opfordring til løsrivelse” og for at have “lækket statshemmeligheder.” Retten sendte Alimjans sag retur til anklageren i maj 08 pga. manglende beviser. Familie, venner og kolleger hævder, at Alimjan er en loyal borger, uden adgang til statshemmeligheder, og at fængslingen skyldes hans kristne tro og samarbejde med udenlandske kristne. Regeringskilder oplyste 21.05.09 til Alimjans mor, at Den offentlige Sikkerhedstjeneste (PSB) planlagde i stilhed at idømme ham tre år i genopdragelseslejr og derved omgå retssystemet.