Tadsjikistan

Ikke-kategoriseret

Ny restriktiv religionslov I Tadsjikistan

Af Redaktionen

Del artikel

Tadsjikistans præsident, Emomali Rahmon, underskrev 25.03.09 en undertrykkende ny religionslov, selv om den bryder forfatningen og menneskerettighederne. Den stedfortrædende kulturminister udtaler: “Der er ingen begrænsninger af religiøse aktiviteter i den nye lov.”

Loven er blevet kritiseret af bl.a. OSCE og FN’s særlige rapportør for religions-og trosfrihed. “Men alt vi kan gøre, er at give kommentarerne til parlamentet,” Det mest kritiserede er: Hanafi islams skoles “særlig rolle i udviklingen af befolkningens nationale kultur og moralsk liv:” tvangsregistrering af religiøse organisationer, som skal fremvises et dokument fra lokalstyret; at man været i området i mindst fem år og holdt sig til religionen. Regeringen skal nu godkende al offentliggjort eller importeret religiøs litteratur og kun i “passende mængder”.

Børns religiøse aktivitet og uddannelse kræver begge forældres tilladelse, før de må få i religionsundervisning. Kontakt til medtroende i ind- og udland kræver statens tilladelse. Vice-kulturministeren afviser kritik. “Man kan gøre alt dette efter aftale med regeringen,” hed det.