Overvågningsvideokameraets optagelser viser to unge, der angriber Söz Kitapevi, en kristen boghandels butiksfacade, idet de sparker til og smadrer glas i både vinduet og døren. Dørkarmen blev også beskadiget.
En ansat i boghandelen opdagede skaden, da han kom for at åbne butikken. Han beskrev sikkerhedsoptagelserne af attentatet, kl. 20:19. “De kom mod forretningen som et mål,” sagde han. “De angreb meget koldblodigt og gik så væk, som om intet var hændt.”
Videokameraet fik ikke klart fanget de unges ansigter, og politiet forsøger stadig at identificere gerningsmændene.
Ved det første angreb 07.02.09, blev glasset i fordøren smadret, og videokameraet manglede. Begge dele er siden blevet repareret. Medarbejderen fortalte til det tyrkiske dagblad Milliyet, at det er de første af den slags episoder, han har oplevet i de 10 år, han har arbejdet der.
“Vi sidder og drikker te med vores naboer og dem omkring os, og der er ingen problemer i det,” sagde medarbejderen, selv om han indrømmede, at den lokale holdning ikke kun er positiv. “Dette er et muslimsk kvarter, og mange har bedt os om ikke at sælge disse bøger.”
Boghandelen har modtaget trusler fra både muslimske fundamentalister og nationalister. I november sidste år, kom en mand ind i butikken og anklagede Söz Kitapevi boghandel for at være i ledtog med CIA. “Du arbejder sammen med dem om at dræbe mennesker i muslimske lande og skade de muslimske lande.”
Systematisk fordom
Angrebene er endnu et eksempel på det fjendskab, som tyrkiske kristne har været udsat for for nylig, især de små protestantiske samfund. Alliancen af protestantiske Kirker i Tyrkiet udgav i sidste måned sin årlige Rapport over krænkelser af Rettigheder i resuméform. Heri beskrives nogle af de overgreb, som de protestantiske menigheder oplevede i 2008.
Rapporten gør det klart, at voldelige angreb, trusler og beskyldninger er symptomer, som kommer fra et anti-kristent miljø af både mistro og misinformation, som den tyrkiske stat tillader at eksistere. Rapporten nævner som hovedansvarlig for det fjendskab, der føles mod kristne, det negative billede af kristne i medierne samt statslige organer eller embedsmænd, der “har opfundet en “forbrydelse” ved navn “missionsaktiviteter” og identificerer denne forbrydelse med et vist trossamfund.”
Rapporten opfordrer regeringen til at udvikle effektive mekanismer for medieovervågning, der sikrer fravær af intolerante eller provokerende programmer, og at staten bidrager til at gøre offentligheden bekendt med de rettigheder, som tyrkiske borgere af alle trosretninger har.