Saudi-Arabien

Ikke-kategoriseret

Saudiske myndigheder arresterer kristen konvertit

Blogger fængslet efter at have skrevet om konversion og kritiseret islamiske domstole

Af Redaktionen

Del artikel

Af Jeff M. Sellers

Fem måneder efter, at en datter af et medlem af Saudi-Arabiens religiøse politi blev dræbt for at have skrevet på nettet om sin tro på Kristus, har saudiske myndigheder angiveligt arresteret en 28-årig kristen mand for at beskrive sin konversion og for at kritisere kongedømmets domstole på sin hjemmeside. Saudisk politi arresterede ifølge Det arabiske netværk for information om Menneskerettigheder (ANHRI) Hamoud Bin Saleh den 13. januar “på grund af hans meninger og hans vidnesbyrd om, at han var konverteret fra islam til kristendommen”. Bin Saleh, som blev tilbageholdt i ni måneder i 2004 og igen i en måned i november 2008, sidder efter sigende fængslet i Eleisha-fængslet i Riyadh.

Bed for de forfulgte kristne i Mellemøsten! Ligesom træet på billedet står de ofte alene blandt familie og omgangkreds med deres tro. De tørster efter det, vi ofte tager for givet, nemlig et kristent fællesskab, bibelundervisning og fri adgang til Bibelen på modersmålet.

Oplevelsen af uret førte til Kristus

På sin hjemmeside, som saudiske myndigheder har blokeret, skrev Bin Saleh, at hans rejse til Kristus begyndte, efter at han havde overværet den offentlige halshugning af tre pakistanere med narkodomme. Rystet begyndte han et omfattende studium af islamisk historie og love samt af saudisk ret. Han blev desillusioneret af sharia (islamiske love) og forfærdet over, at myndighederne i kongedømmet kun retsforfulgte fattige saudier og udlændinge. “Jeg blev overbevist om, at de ulykkelige pakistanere blev henrettet i overensstemmelse med Muhammeds love, udelukkende fordi de er fattige og ikke har penge eller fine stillinger, som de ikke havde nogen kontrol eller magt over,” skrev han på arabisk i sit indlæg den 22. december, hvor han refererede til  “denne frygtelige fordom i retshåndhævelsen i Saudi-Arabien.”

Farligt at bringe Bibelen ind i Saudi-Arabien

Som kandidat i engelsk litteratur årgang 2003 fra Al Yarmouk-universitetet i Jordan blev Bin Saleh gennem sin research ledt til at udforske andre religioner, og på rejserne fik han adgang til en Bibel. Mit sind stillede uafbrudt spørgsmål og søgte desperat efter svar,” skrev han. “Jeg tog på ferier for at læse om sammenlignende religion, og jeg fik Bibelen, og jeg plejede at give disse bøger til en eller anden, før jeg tog tilbage til Saudi-Arabien, da det at medbringe sådanne bøger til landet bliver betragtet som en utilgivelig forbrydelse, som vil kaste gerningsmanden i et mørkt fængsel.”

Tilgivelse frem for dødsstraf

Efter at have læst, hvordan Jesus tilgav – og ikke stenede – en kvinde, som var dømt for ægteskabsbrud, tog Bin Saleh til sidst imod Kristus som sin frelser. “Jesus . . . tog os hinsides fysisk frelse, da han tilbød os tilgivelse, som er det evige livs og barmhjertighedens frelse,” skrev han. “Led bare og bed om Guds lys; der er måske ingen bøger til rådighed i Saudi-Arabien, som kan hjælpe dig til at foretage sammenlignende studier mellem Muhammeds lære (som efter min opfattelse er en række politiske, sociale, økonomiske og menneskelige katastrofer) og Jesu lære, men der er mange kilder tilgængelige på nettet, ved hjælp af hvilke du måske kan nå til frelsens Faders favn. Søg frelse, og du vil nå den; må Herren holde dig fra djævelens faldgruber.”

Dødsstraf for frafald – eksekveres måske ikke af staten

Med Koranen og Muhammeds udtalelser (Sunna) som sin forfatning håndhæver Saudi-Arabien en form for sharia, som stammer fra den lærde sunni Muhammad ibn Abd Al-Wahhab fra det 18. århundrede, som kræver dødsstraf for “blasfemi,” fornærmelser mod islam eller dets profet, Muhammed. På samme måde er konversion fra islam til en anden tro, “frafald,” strafbart til døden, selvom det amerikanske udenrigsministeriums rapport fra 2008 om international religiøs frihed gør opmærksom på, at der ikke har været nogen bekræftede rapporter om henrettelser for enten blasfemi eller frafald i de senere år.  Saudi-Arabiens herskende monarki begrænser medier og andre former for offentlig meningstilkendegivelse, selvom myndighederne i henhold til rapporten fra udenrigsministeriet har vist nogen tolerance over for kritik og debat, efter at kong Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud officielt kom på tronen i 2005.  En talsmand for den saudiarabiske ambassade i Washington D.C. ville hverken bekræfte arrestationen af Bin Saleh den 13. januar eller kommentere grundene til den. 

Tidligere arrestationer

Da Bin Saleh skrev, at både islam og Saudi-Arabien fremmer uretfærdighed og ulighed, beskrev han sig selv som en forsker/forfatter, som er opsat på at opnå fulde rettigheder for den kristne minoritet i Saudi-Arabien. Han bemærkede på sin nu forbudte hjemmeside (“Masihi Saudi,” på adressen http://christforsaudi.blogspot.com ), at han havde været arresteret to gange, første gang den 18. januar 2004 i Beirut i Libanon. FN’s flygtningehøjkommissærkontor dér havde orienteret de saudiske myndigheder om, at han var blevet accepteret som “flygtning på baggrund af ideologisk forfølgelse,” skrev han, men få dage senere overgav efterretningsagenter fra den saudiske ambassade i Beirut, “i hemmelig forståelse mellem libanesiske myndigheder og [tidligere premierminister] Rafik Al-Hariris regering,” ham til saudiske embedsmænd. Efter at være holdt tilbage i ni måneder i Saudi-Arabien blev han løsladt, men fik forbud mod at rejse, skrive og vise sig i medierne.  Han blev arresteret for anden gang den 1. november 2008. “Jeg blev forhørt i en måned om nogle artikler, hvori jeg fordømte det saudiske regimes krænkelse af menneskerettighederne og [af rettighederne] for konvertitter til kristendommen,” skrev han. Under en saudi-sponseret, tværreligiøs dialog-konference på FN-hovedkvarteret i New York med repræsentanter fra 80 lande den 12.-13. november løslød saudiske myndigheder i henhold til ANHRI Bin Saleh, men arresterede ham igen hurtigt, da den var forbi. Arrestationen af ham i november kom lidt under et år efter, at systemkritikeren Fouad Ahmad al-Farhan den 10. december 2007 blev den første saudier, som blev arresteret for udtalelser på nettet; Al-Farhan blev løsladt i april 2008.

Grusom straf fra familiens side pga. frafald

I august 2008 blev en 26-årig kvinde dræbt for at afsløre sin tro på en hjemmeside. Fatima Al-Mutairi havde efter sigende afsløret gennem udtalelser på nettet, at hun havde forladt islam for at blive kristen. Gulfnews.com rapporterede den 12. august 2008, at hendes far, medlem af det religiøse politi eller Komitéen til fremme af dyd og forebyggelse af Laster (Commission for Promotion of Virtue and Prevention of Vice), skar hendes tunge ud og brændte hende til døde “efter en ophedet debat om religion.” Al-Mutairi havde skrevet om fjendtligheder fra familiemedlemmer, efter at de havde opdaget, at hun var kristen, bl.a. fornærmelser fra hendes bror, efter at han så hendes udtalelser på nettet om hendes tro. Nogle rapporter antydede, at det var hendes bror, som dræbte hende. Hun havde angiveligt skrevet en artikel om sin tro på en blog, som hun var medlem af, under kælenavnet “Rania” få dage før mordet.

Compass Direct News og Dansk Europamission