Indien

Ikke-kategoriseret

Indiske kristne beskyldes for mord på hindu-leder

Af Henrik Ertner Rasmussen

Del artikel

Med stigende bekymring ser indiske kristne på udviklingen i delstaten Orissa, hvor antallet af drab på kristne nu er oppe på i hvert fald otte, og hvor kristnes ejendomme og kirker i snesevis udsættes for hærværk og ødelæggelse. Søndag den 24. august blev mange kirker i Orissa angrebet og gudstjenesterne måtte afbrydes. Urolighederne skyldes mord begået mod Swami Laxmananda Saraswati, lederen af Vishwa Hindu Parishad (VHP) i Orissa, samt mod fire af hans medarbejdere. VHP er en af de fundamentalistiske hindu-organisationer, der er kendt for at kæmpe imod bl.a. kristendommens indflydelse i Indien.
Mordene menes udført af såkaldte maoistiske oprørere, der er engageret i væbnet kamp mod den bestående regering, der er hindu-nationalistisk, men de kristne har af hinduisterne fået skylden. Der sker fordi hinduisterne regner med at de kristne vil hævne sig på hinduisterne for det som de havde gjort, da kristne i Kandhamal distriktet i Orissa ved juletid 2007 blev ofre for uprovokerede angreb, hvor der skete drab og ødelæggelse af ejendom. Beskyldningerne mod de kristne kommer på trods af at alle større kristne organisationer i Indien fordømmer mordene på Saraswati og de andre fire. Både katolikker og forskellige protestantiske grupper har lidt under angrebene.
Flere indiske kristne organisationer, heriblandt All India Christian Council, har med støtte fra bl.a. Dansk Europamission været engageret i at hjælpe kristne i Kandhamal distriktet på fode igen efter de voldsomme overgreb som de for godt et halvt år siden var udsat for. Små skridt til forsoning var begyndt at blive taget, men nu må man begynde helt forfra, ja, hvor man før måtte begynde fra nulpunktet, bliver der tale om at begynde fra minus.
Dansk Europamission opfordrer sammen med sine samarbejdspartnere i Indien til forbøn for situationen i Orissa, især da urolighederne meget vel kan brede sig til andre områder og andre delstater, hvor det før har vist sig at ekstremistiske hinduorganisationer ikke viger tilbage for voldshandlinger mod religiøse mindretal. Der opfordres også til at man skriver og udtrykker sin bekymring over for Indiens premierminister Manmohan Singh samt regeringschefen for Orissa, Shri Navin Patnaik.
Dansk Europamission udtaler: ”At situationen er blevet så alvorlig nu, skyldes bl.a. at Orissas regering har gjort alt for lidt for at afhjælpe nøden for ofrene for overgrebene i julen og for at beskytte mindretallene i delstaten, ja, regeringen har oven i købet hindret udefra kommende hjælp i at nå frem til ofrene. De åbenlyse uretfærdigheder, som støtten til hindufundamentalismen og dens foragt for fundamentale menneskerettigheder medfører, har givet oprørsgrupper vind i sejlene, og deres angreb på det bestående samfund giver igen den hinduistiske pøbel og det fundamentalistiske lederskab et påskud til at angribe de svage og forsvarsløse frem for at bevare roen og lade myndighederne finde de ansvarlige for mordene og stille dem for domstolen.”