Tirsdag den 1. oktober 2024 angreb Iran Israel med omkring 180 raketter. Iran har i flere år bidraget til den aktuelle konflikt i Mellemøsten med sin militære støtte til Hizbollah i Libanon, houthierne i Yemen, Hamas i Gaza og shiitiske militser i Irak og Syrien.
Men mens regimet udadtil forsøger at realisere sine regionale stormagtsdrømme, vender befolkningen i Iran sig mod diktaturet.
Jævnligt er der folkelige protester, senest under temaet: ‘Kvinder, Liv, Frihed’, som blev katapulteret af den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død i iransk politis varetægt i 2022.
Tryk avler modtryk og mange iranere søger alternativer til islam. Ifølge en meningsmåling om iranernes holdninger til religion udført af samfundsvidenskabelige forskere ved hollandske universiteter, udgivet af Gamaan, var 8,8 % af befolkningen i 2020 ateister, mens 72 % var modstandere af lovkravet om, at kvinder skal bære hijab.
1,5 % af befolkningen identificerede sig som kristne, ifølge samme undersøgelse, svarende til godt en million, hvilket er langt højere end regimets seneste officielle tal på 117.500, som ikke omfatter konvertitkristne, men kun kristne etniske mindretal som assyrere og armeniere. I 1979, før den islamiske revolution, var antallet af muslimer der var blevet kristne blot anslået 500.
For nogle måneder siden mødte jeg personligt ledere i Irans undergrundskirke
Lukker jeg øjnene, kan jeg se de iranske konvertitkristne for mig. Jeg mødte dem, idet de besøgte et af Irans nabolande nogle dage for at få undervisning, få hjælp og blive opmuntret. Et aftenmøde varede op mod fire timer. Efter en times bibelundervisning var der lovsang og medarbejdere i undergrundskirken kunne få forbøn.
Flere ledere blev synligt berørt. Nogle græd højlydt, bøjede knæ og råbte til Gud.
Der var dog en fredfyldt og stærk atmosfære, og man kunne mærke Helligånden virke og røre ved mennesker. I Hans nærvær kunne forfulgte kristne kaste deres byrder på Jesus, så Han kunne trøste, læge og give håb.
Lovsangen, der fyldte rummet, kom ikke fra mennesker, der bor i et land som Danmark med frihed og velstand. De bor i en diktaturstat og risikerede forfølgelse og fængsling, når de nogle dage efter rejste hjem og fortsatte deres tjeneste i undergrundskirken.
Læs interviewet “Situationen er forværret i 2024” med kristen iransk advokat om kristenforfølgelse i Iran
Alligevel lovsang de af deres lungers fulde kraft – og bad frimodige og visionære bønner for Iran. Den iranske konvertitkirke er trængt, og regimet undertrykker den ved at idømme præster lange fængselsstraffe. Efterretningstjenester overvåger og chikanerer undergrundskristne. Men ligesom et barn fødes gennem smerte og lidelse, bliver konvertitkirken født og vokser i overvejende muslimske lande som Iran. Kirken bliver født gennem forfølgelse, diskrimination og chikane. Men i folkegrupper, der tidligere var unåede med evangeliet, bliver flere og flere i disse år kristne.
Dansk Europamissions forbedere og givere sikrer, at anklagede iranske konvertitkristne får juridisk rådgivning, så de er bedst muligt stillede i mødet med det iranske retsvæsen. Desuden får familier til kristen samvittighedsfanger økonomisk støtte til at betale husleje, el, vand, mad, udgifter til børns skolegang samt medicin og lægehjælp. Endelig forsynes den iranske undergrundskirke med mange eksemplarer af Det Nye Testamente til uddeling blandt åndeligt søgende.
Hjertelig tak om du vil bede for Israel, Mellemøsten, for undergrundskirken i Iran og Irans ledelse. At landets ledelse må opleve Jesu kærlighed og vende om til ham.