Rusland sender fortsat raketter ind over Ukraine, og ligesom sidste år kan ukrainerne, særligt i den østlige del af landet, se frem til en mørk og kold vinter.
Med støtte fra Dansk Europamissions givere og forbedere kan lokale kristne tæt på fronten hjælpe nødstedte, bl.a. i den lille landsby Dolgenkoe på grænsen mellem Kharkiv og Donetsk-regionerne.
Landsbyen befandt sig i epicentret for alvorlige kampe og beskydning. Infrastruktur og huse blev ødelagt af russisk militær. Den engang velstående landsby med en befolkning på 850 mennesker ligger nu i ruiner.
Da den ukrainske hær genindtog Kharkiv-regionen, besluttede kun omkring 30 mennesker sig for at vende hjem til Dolgenkoe. Mange er bange for at vende tilbage, da alt er uvist, og der er mange miner under græsset.
I efteråret besøgte udsendte fra kirken Livets Lys, som Dansk Europamissions forbedere og givere støtter, landsbyen, og undersøgte beboernes behov.
Igor og Misha har ikke givet op
Igor og hans søn Misha er blandt de modige, der er vendt tilbage. Uden deres hjem, gård og levebrød begyndte de at indsamle ammunitionskasser, som den russiske hær havde efterladt, og bruge dem som byggematerialer.
Restaureringsarbejdet er i gang på deres hus, og kasserne bruges også i deres køkkenhave til at dyrke grøntsager i. De gør klar til at tilbringe vinteren i landsbyen. Igor siger, at selv efter at de mistede alt, hvad de ejede, følte de sig ikke som tiggere, da de bor på deres egen jord, hvor de kan dyrke afgrøder, der kan give mad. Alle beboerne i Dolgenkoe var meget taknemmelige for hjælpen, som kirkens nødhjælpshold bragte.
Dem der er vendt tilbage, bor i modulhuse, som staten har stillet til rådighed.
I december 2023 medbragte kirken nye gasflasker med topbrænder til madlavning, kasser med mad og endda musegift, fordi mus er en plage. Alle var utroligt taknemmelige for hjælpen, og kirkens nødhjælpshold talte håb til landsbyboerne, som har mistet håbet om bedre tider og fred.
Hjertelig tak om du vil bede for Ukraine, for de kristne nødhjælpshold og alle, der lider.
- Det koster 89 kr. at give udsatte en pose eller kasse med mad.
- Det koster 239 kr. at give et elektrisk varmetæppe til udsatte i Ukraine. Uden varme kan der komme usund fugt i huse og lejligheder, men elektriske tæpper giver en behagelig søvn og forebygger sygdomme, der ellers kan opstå.
- En gasflaske med topbrænder til madlavning koster 360 kr.
Tak for enhver gave til udsatte ukrainere.