Fortalervirksomhed

Bibeltroende kristne risikerer forfølgelse i Finland

Norine og Andrew Brunson, der blev forfulgt i Tyrkiet, har støttet en finsk kvinde, Paivi Räsänen, der risikerer bødestraf for at citere bibelvers om homoseksualitet.

Af Samuel

Del artikel

Dansk Europamission beskæftiger sig typisk ikke med Vesteuropa. Her er der nemlig udbredt trosfrihed, og kirken har frihed til at dele sit budskab. Men i vores verdensdel, der ellers roser sig af at forsvare og udbrede frihedsrettigheder globalt, kan bibeltro kristne risikere bødestraf.

Den 17. juni 2019 delte Päivi Räsänen nemlig et tweet på X, det tidligere Twitter, hvor hun stillede spørgsmål ved at hendes kirke, Den Finske Evangelisk-Lutherske Kirke, støttede Priden 2019. Desuden delte hun et billede af Romerbrevet kapitel 1:24-27, hvor Bibelen taler om homoseksualitet. 

Paivi blev efterfølgende anklaget for hadtale, endda ud fra en paragraf i den del af den finske straffelov, der omhandler forbrydelser mod menneskeheden. Paivi risikerede op til to års fængsel. I marts 2022 og november 2023 blev hun frikendt, men anklagemyndigheden ankede januar 2024 til Finlands højesteret. Ved redaktionens afslutning har Finlands højesteret ikke besluttet om sagen kan føres der.

Norine og Andrew Brunson rejste til Finland og mødtes personligt med Paivi lige før et retsmøde og overrakte underskrifter fra amerikanske kristne.

Norine og Andrew Brunson støttede Paivi Räsänen

En anden kristen, der på egen krop har oplevet at være under falske anklager, er Andrew Brunson. Han sad to år i fængsel i Tyrkiet, anklaget for spionage og for at stå i ledtog med terrorister. Sammen med sin hustru Norine rejste Andrew til Finland og mødtes personligt med Paivi lige før et retsmøde og overrakte underskrifter fra amerikanske kristne. 

Jeg taler med Norine og Andrew på deres nylige møderejse i Danmark, inviteret af Dansk Europamission. Man kan mærke, at de har et budskab til kristne i Vesten.

Hvorfor støttede I Paivi Räsänen?

– Det er for det første slående, at en offentlig kristen person anklages for blot at sige, hvad de fleste kristne tror på. Noget som de fleste i samfundet anså for helt legitimt for blot tyve år siden, svarer Andrew med et alvorligt ansigtsudtryk. – Mange troende kan blive bange for at blive set på som hadske, hvis de siger, hvad der står i Bibelen.

– For det andet kræver Jesus lydighed af sine efterfølgere i en række spørgsmål, som i vores samtid er kontroversielle. Det er eksempelvis respekt for menneskeliv, så man er mod fri abort, at man ser ægteskabet som en forening mellem én mand og én kvinde, følger en kristen seksualmoral og mener, at der kun er to biologiske køn. Bibelske holdninger på disse områder kan føre til forfølgelse af kristne i Vesten. 

Men har vi ikke ytrings- og trosfrihed i Vesten?

– Hvis tros- og religionsfriheden kolliderer med lgbtq+bevægelsen, ser vi desværre eksempler på, at tros- og religionsfriheden taber. Det ser vi i love om hadtale som i Paivis sag. I Storbritannien er der flere eksempler på, at kristne er blevet anklaget for hadsk tale. 

Jeg led for min tro i et muslimsk land. Nu ser vi, at Vesten bliver fjendtlig over for dem, der vil følge Jesus. Mainstreamkulturen vil ikke forfølge kirker, der tilpasser sig verden, men kristne, der taler som Bibelen siger. 

Men kan man sammenligne kristenforfølgelse i eksempelvis Nordkorea med, hvad kristne i Vesten kan opleve?

Nogle siger, at der ikke er forfølgelse i Vesten. Og nej, jeg tror ikke, at landene i Vesten er på vej til at blive som Kina eller Nordkorea, men forfølgelsen kan eksempelvis være cancelculture, hvor kristne mister deres job på grund af bibelske holdninger. Kristne kan blive holdt ude af eliten af samfundet, fra jobs i medier, fra ministerposter i regeringer og fra at få plads i parlamenter.

Hvordan skal kirken forholde sig til lgbtq+

Jeg forventer ikke, at alle vil følge en kristen moral. Jeg mener, at homoseksuelle og transpersoner skal have lov til at praktisere deres livsstil. Men vi kristne bør have frihed til at leve og tale i overensstemmelse med vores tro. Vi skal ikke tvinges til at bifalde en livsstil, som vi er uenige i. 

Mange kristne er forvirrede over, hvad de skal mene. Mange præster og ledere er bange for at undervise, som Bibelen siger, for ikke at dømmes som hadske, og fordi de tror dette budskab vil skabe splittelse. Mange kristne tror, at livet blot handler om at jeg skal være lykkelig og gøre godt mod andre, særligt blandt unge. De spørger: ”Hvordan kan du sige til mine venner, at det de gør, er forkert – de er gode mennesker.” Det er et udvandet evangelium. Kirken er blevet marineret i værdier, der ikke er i overensstemmelse med Bibelen. Den første kirkes syn på seksualitet gik også imod den daværende kultur. Kirken må sige, hvad Gud siger, og på den måde er vi lydige mod Jesus. 

Hvordan kan kirken i Europa forberede sig på forfølgelse?

I fængslet oplevede jeg, at forfølgelse var langt hårdere, end jeg troede. Nogle tror, at forfølgelse automatisk får kirken til at vokse. I nogle lande vokser kirken under forfølgelse, men andre steder bliver den gjort tavs. 

Jesus taler meget om forfølgelse. Vi bør forvente forfølgelse og forberede os på den. Gud kan give præster strategier til at forberede kristne på forfølgelse. Kristne må læse, hvad Bibelen siger om forfølgelse.

Kristne må frygte Gud i stedet for mennesker. Vi må ikke leve for at blive populære i denne verden, men leve med himlen for øje, for evigheden. Den indstilling udviklede jeg i fængslet i Tyrkiet, slutter Andrew.