Ukraine

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Rejseberetning – jeg er netop nu i Ukraine

Jeg er netop nu i Ukraine - efter at have været i Moldova, hvor mange ukrainere er flygtet til. Her er jeg med til at pakke fødevarepakker til internt fordrevne i Ukraine.

Af Samuel

Del artikel

Det er paradoksalt og kontrastfyldt at være her. Det er som om man på samme tid ser ondskab og oplever noget uendeligt smukt.

Det grimme er krigen. Jeg har mødt mange der er flygtet fra deres hjem. Familier der er delt, hvor mænd er blevet tilbage, mens hustruer og børn er i udlandet. Hertil skal lægges krigsforbrydelser begået af russiske soldater.

Se helt friske videoer om hvad der er i fødevarepakkerne og uddeling af nødhjælp inde i Ukraine. Klik her.

Det smukkeste øjeblik var i går, hvor jeg sammen med lederne for nødhjælpsarbejdet, som Dansk Europamissions givere støtter, besøgte en landsby nord for Ukraines grænse til Rumænien.

50 personer fra en menighed i Mariupol var flygtet til denne landsby og havde fået et fint husly i en kirke i byen.

Det smukke øjeblik var, da jeg mødte et hold missionærlæger fra flere lande, der var rejst til Ukraine for at hjælpe. De samarbejder med nødhjælpsholdene som Dansk Europamissions givere støtter og gav gratis lægehjælp og sjælesorg til flygtningene fra Mariupol. Der var kristne fra Kasakhstan, amerikanere… og jeg fra Danmark. Det var som om kristne fra hele verden var rejst til Ukraine for at hjælpe.

Det var et smukt udtryk for den globale kirke i aktion, helt almindelige kristne, på et kritisk tidspunkt i Europas historie siden Anden Verdenskrig. Flygtningene får ikke alene mad og lægehjælp. De får også omsorg, de bliver tilbudt forbøn, de møder mennesker der lytter til dem, der er der for dem. Kristne der viderebringer Guds kærlighed, trøst og omsorg.

Idet jeg sidder her på hotelværelset i Ukraine er jeg rørt og opmuntret. Og taknemmelig over, at Dansk Europamission, på vegne af mange danskere, får lov til at spille en lille rolle i det som Gud gør – midt i en ondskab og ødelæggelse.

Hjertelig tak om du fortsat vil bede for Ukraine. Jeg mødes gang på gang af en dybtfølt, oprigtig og hjertelig tak fra ukrainerne for forbøn og støtte fra Danmark.

Bedeemner
Tak om du vil bede sammen med os om at, Gud:

  • giver ukrainerne fred, glæde, styrke og visdom i mødet med modstanden.
  • rører alle hjerter og giver omvendelse til invasionsstyrkerne, at de må kende Hans vilje for dem og stoppe volden.
  • beskytter uskyldige civile..
  • beskytter vor partnerorganisation, som er i marken og uddeler mad, hjælp og formidler håbet i evangeliet.

Det koster 357 kr. at hjælpe en familie i Ukraine med mad nok til en uge.

MobilePay 452022. Mærk gaven: Ukraine. Oplys navn og adresse for at få skattefradrag.

Støt Ukraine: nødhjælp under krig

Dansk Europamission – fra Østblokken og Ukraine til den muslimske verden

Under Den Kolde Krig var Dansk Europamission hovedsageligt aktiv i den kommunistiske Østblok. I 1992 støttede Dansk Europamissions givere udgivelsen af en børnebibel til ukrainsk. Arbejdet blev udført af Institutet för Bibelöversätning i Stockholm (IfB), som Dansk Europamission stod bag grundlæggelsen af i 1973 i samarbejde med Ljus i Öster i Sverige og Misjon bak Jernteppet i Norge. I 1990’erne støttede Dansk Europamission en kirke i Kyiv, der hjalp familier med børn ramt af kritisk sygdom, bl.a. kræft. Nogle af dem var kommet fra Tjernobyl-området

I slutningen af 1990’erne flyttede Dansk Europamission sit fokus væk fra de tidligere østbloklande til den muslimske verden. Årsagen var, at kirkerne i de tidligere socialistiske lande i høj grad havde fået trosfrihed, efter årtier med forfølgelse, og nu oplevede megen kirkevækst. Ukraine er i dag ligefrem en base for meget missionsarbejde i det tidligere Sovjetunionen og kaldes af nogle et bibelbælte i regionen.

Anderledes ser det ud i den muslimske verden, hvor kristne kan opleve endog hård forfølgelse, men hvor mange muslimer søger svar i den kristne tro. I den muslimske verden er langt større behov for Dansk Europamissions projekter end i Østeuropa.

Men gammel kærlighed ruster ikke og derfor vender Dansk Europamission i denne tid blikket mod Ukraine, hvor vi har en projektpartner der udfører et stort og fint arbejde for de mange mennesker i nød.