Afghanistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Kristne i Afghanistan er bange

… på grund af Talibans magtovertagelse

Af Samuel

Del artikel

Via Skype taler jeg med en af Dansk Europamissions kontakter med indgående kendskab til kirkens situation i Afghanistan om konsekvenserne af Talibans magtovertagelse. Han underviser og træner undergrundskristne i landet. 

Han fortæller: – De kristne er lige nu bange og meget opmærksomme på deres sikkerhed, da Taliban er meget fjendtlige over for dem. I netværkene af hemmelige kristne spørger man hinanden, om man skal flygte. 

Man har ikke det samme behov for at flygte, hvis man er helt hemmelig kristen, men hvis blot nogle få ved at man er kristen, kan det være kritisk, hvis de afslører en over for Taliban. Det er svært at komme ud af landet, så nogle kristne overvejer nu at flytte til steder i landet, hvor ingen kender dem.

Nogle kristne renser i øjeblikket deres huse for ting, der indikerer at de er kristne, eksempelvis bibler, kristne bøger, sd-kort og andre enheder. Disse ting forsøger de at gemme på sikre steder, fortæller han. Der er historier om, at Taliban er begyndt at ransage tidligere regeringsansattes hjem og tage biler men endnu ikke om særligt ransagninger efter kristne.

Kristne giver nødhjælp

Vor kontaktperson fortsætter: Før Taliban indtog Kabul flygtede mange til byen fra provinsen, fordi de troede, at den var mere sikker. Det kunne være personer, der havde arbejdet for vestligt militær eller personer, der blot frygtede kampe mellem Taliban og den nyligt afgående regeringshær.

Derfor er der netop nu mange internt fordrevne i Kabul og nogle kristne rækker ud til dem med nødhjælp. Derigennem kan de praktisk, uden ord, demonstrere evangeliet. Og måske møder de kristne dem, som de kalder ’fredspersoner’ – mennesker de har en fornemmelse af er åbne, og som de ligeså stille kan begynde at tale tro med, slutter han. 

Et af de lande i verden, hvor kristne er mest undertrykt

I Afghanistan er 99,9 % af indbyggerne muslimer. Ifølge forfatningen kan enhver frit praktisere sin tro, men den ret gælder ikke afghanere, der konverterer fra islam til den kristne tro.  Det er ligefrem kriminelt at konvertere ifølge sharia og det kan straffes med fængsel, konfiskation af ejendom og endda døden. 

Kristne må leve i skjul

Afghanistan er et traditionsbundet samfund, hvor det eksempelvis er normen, at man jævnligt deltager i bønnen i moskeen – og det opfattes mistænkeligt, hvis man ikke gør. 

En konvertit befinder sig derfor i et dilemma – udadtil må man i en eller anden grad følge de muslimske leveregler, måske en gang i mellem gå i moskeen, men i hjertet kan man tro på Jesus. 

Derfor er kristne forsigtige med at dele deres tro med andre. De går forsigtigt frem og betror sig typisk kun til personer de har tillid til.

Taliban dræbte kristne familier

Det er meget vanskeligt at finde det præcise antal kristne martyrer. Nogle gange er det kun lederen for et netværk af undergrundskirker der ved, at en kristen dør, men hvis hændelsen er drastisk spreder nyheden sig blandt de kristne. Et eksempel er for nogle uger siden, hvor Taliban kom og dræbte tre kristne familier i en landsby. De dræbte alle undtagen en bedstemor, der ikke var hjemme. 

Undergrundskirker

Kristne mødes typisk hemmeligt i små grupper. Disse smågrupper består ofte af få familiemedlemmer eller venner, der stoler på hinanden. De sikrer sig, at sammenkomsterne ikke bliver opdaget, eller at de ser ud som familie eller venner, der blot mødes til en kop te, en fødselsdag eller en anden anledning.

Hjertelig tak om du vil bede for kirken, regeringen og befolkningen i Afghanistan.

Støt Afghanistan: Lægehjælp til fattige