Tadsjikistan

Fortalervirksomhed

Kholmatov løsladt tre måneder før tid

Af Søren Strømme Ehlers

Del artikel

Lokale kristne fortæller, at fængselsmyndigherne i Tadsjikistan om morgenen den 17. december 2019 løslod den kristne samvittighedsfange Bakhrom Khasanovich Kholmatov. Han havde siddet i Yavan-fængslet i den sydvestlige Khatlon-region.

Kholmatov skulle egentlig først løslades i april 2020. ”Retten undersøgte muligheden for at løslade ham før tid og forkortede straffen,” fortæller en lokal kristen ifølge nyhedstjenesten Forum 18 (som Dansk Europamission var med til at grundlægge, red.)

Gennem Dansk Europamission har danskere sendt opmuntrende breve til Bakhrom i fængslet ligesom danskere har bedt for ham.

”Jeg vil gerne udtrykke min enorme taknemmelighed over for alle, som har støttet og bedt for mig, min familie og min kirke,” udtaler Kholmatov. ”I de tre år har jeg mærket jeres bønner. De har hjulpet mig til at holde stand, de har hjulpet min elskede kone og børn, og de har hjulpet medlemmerne af min kirke, som pludselig stod uden en præst og desuden blev smidt ud af bygningen af myndighederne.”

Billede: Bakhrom i bur i under retssagen i Khujand byret 2017.

Samvittighedsfangen Bakhrom Kholmatov, som var præst i en kirke i Khujand, blev i juli 2017 idømt tre års fængsel for efter sigende at have ”sunget ekstremistiske sange i kirken og dermed opildnet til religiøst had.” Den nationale sikkerhedskomités hemmelige politi arresterede Kholmatov i april 2017 efter en razzia i hans kirke i Khujand, hvor de chikanerede og torturerede dens medlemmer.

Politiet beslaglagde bl.a. præstens computer og bogen ”Mere end en tømrer” af Josh McDowell, som i øvrigt er udgivet på dansk af Lohse Forlag i 1991. Imamer, der arbejder ved KNB, påstår, at bogen er ekstremistisk.

Hjertelig tak til alle der har bedt for Bakhrom og sendt opmuntrende breve.

Støt Dansk Europamissions arbejde