Nordkorea

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Far og datter fik hjælp til at flygte fra Nordkorea

Af Samuel

Del artikel

Billede: Efter sin hustrus død løb far og datter en stor risiko ved at flygte til Kina, da landet tvangshjemsender flygtninge til fængsel og tortur.

På grund af støtte fra Dansk Europamissions givere er 50 nordkoreanske flygtninge i 2018 hjulpet til et sikkert tredjeland. To af dem er den 40-årige Kim Dong-chul og hans 11-årige datter Kim Eun-hye. Dong-chul fortæller til Dansk Europamissions lokale samarbejdspartner: Min kone blev arresteret, fordi hun var involveret i illegal grænsehandelDe nordkoreanske myndigheder dømte hende til ophold i en af de frygtede koncentrationslejre i 2014To år senere døde hun af fejlernæring i lejren. Nyheden om min kones død under disse frygtelige forhold gjorde mig meget ulykkelig og dybt skeptisk over for det nordkoreanske system. Jeg besluttede mig for at krydse grænsen til Kina og kom til byen xxxx” (anonymiseret af sikkerhedshensyn, red.).

På grund af den udbredte fattigdom i Nordkorea følte Dong-chuls hustru sig ligesom andre nordkoreanere nødsaget til at risikere fængsel ved illegal grænsehandel. Eksempelvis sælger nordkoreanere nærende urter og rødder til kinesiske forretningsmænd til gengæld for mad og elektronik, som de kan sælge på markeder i Nordkorea. 

På grund af den udbredte fattigdom i Nordkorea, følte Dong-chuls hustru sig ligesom andre nordkoreanere nødsaget til at risikere fængsel ved illegal grænsehandel 

Kina tvangshjemsender nordkoreanere til koncentrationslejre

Efter sin hustrus død løb Dong-chul en stor risiko ved at flygte til Kina med sin datter. Kina tildeler nemlig ikke flygtningestatus til nordkoreanere på flugt fra undertrykkelsen i deres hjemland. I stedet tvangshjemsender Kina nordkoreanerne til fængsler, der kan sammenlignes med koncentrationslejre, tortur og i nogle tilfælde henrettelse. 

Billede: Kim Jong-un, her vært for USA’s udenrigsminister Mike Pompeo, forsøger at give omverdenen indtryk af åbenhed, men undertrykkelsen af Nordkoreas befolkning er uændret (Billede: Public Domain).

Datter kunne ikke gå lovligt i skole i Kina

Far og datter kom til en kinesisk by, der er kendt for sin risproduktion. ”Her lykkedes det mig at få et arbejde i rismarkerne, fordi jeg havde erfaring med landbrugsarbejde fra Nordkorea. Jeg prøvede at finde skolegang til min datter, men hun måtte ikke gå i skole, fordi hun var illegal afhopper fra Nordkorea uden papirer”.

”Jeg fik at vide, at hun kun kunne komme i skole, hvis jeg betalte bestikkelse til lærerne. Min løn fra arbejdet i rismarkerne var på omkring 1000 kinesiske yuan (950 kroner, red) om måneden, men jeg kunne ikke sende min datter i skole, fordi lærerne forlangte, at jeg betalte den uhyrlige sum af 5000 yuan for at lade hende gå der”.

”Gennem andre afhoppere på en nærliggende gård hørte jeg derefter om, at børn kunne gå gratis i skole på et sted, der blev ledet af en kristen missionær. Min datter nød godt af denne missionærs venlighed og undervisning. Men han tog tilbage til sit hjemland på grund af en livstruende kræftsygdom”, fortæller Kim Dong-Chul.

Nu var der ingen steder Eun-hye kunne gå i skole. Dong-chul ønskede ikke, at hun skulle komme bagud i forhold til sine jævnaldrende. Derfor besluttede han sig for at flygte ud af Kina. 

Med støtte fra Dansk Europamissions lokale kristne samarbejdspartner kom far og datter til et sikkert tredjeland i Asien, hvor datteren nu kan gå i skole. Hjertelig tak til alle, der gennem forbøn og/eller økonomisk støtte har gjort det muligt for lokale kristne at hjælpe disse mennesker i den dybeste nød, så de nu kan få en god fremtid. 

Støt