Kirgisistan

Nødhjælp og udviklingsprojekter

Tidligere børnehjemsbarn Aliya: “Igennem Egehuset lærte jeg Gud at kende”

I Egehuset fik Aliya et trygt sted at bo. Her lærte hun også Gud at kende og er nu engageret i den lokale kirke.

Af Nina Heise Knudsen

Del artikel

I en meget ung alder blev Aliya og hendes søster sendt på det statsejede børnehjem i Kirgisistan, fordi der var problemer i familien. ”Tiden gik meget hurtigt, og det at skulle begynde et liv uden for institutionen var svært bare at tænke på. Hver uge kom der et team fra organisationen [Egehuset, red.], som hjælper børnehjemsbørn, som ikke har noget sted at bo, når de ikke længere kan bo på børnehjemmet. Det var denne måde jeg lærte Egehuset at kende på, hvor jeg senere kom til at bo”, fortæller Aliya.

Aliya er blot ét af mange udsatte børn i Kirgisistan, der hvert år bliver svigtet af deres forældre og sendt på børnehjem. Den kirgisiske lovgivning tillader dog kun, at barnet kan bo på et offentlig børnehjem til det bliver 16 år. Derefter begrænses den offentlige hjælp, hvilket presser de sårbare unge, og mange får svært ved at gennemføre en uddannelse. Det er specielt hårdt for de unge, der ikke har familiemedlemmer, de kan læne sig op ad. I yderste konsekvens kan nogle unge ende i prostitution, kriminalitet eller menneskehandel.

Pigerne får hjælp i de svære ungdomsår

Egehuset i Kirgisistan er et transithus for unge piger, som Dansk Europamissions givere støtter. Her kan de allermest udsatte børnehjemsbørn søge tilflugt, når de ikke længere kan bo på børnehjemmet. I Egehuset får pigerne et trygt sted at bo, og husmødrene laver mad til dem. Pigerne sættes i stand til at tage en uddannelse, og de udvikler sociale færdigheder, så de på sigt kan stå på egne ben. Målet er at støtte pigerne i de svære ungdomsår, så de kan blive en integreret del af samfundet som velfungerende samfundsborgere.

Pigerne møder Jesu kærlighed

Egehusets medarbejdere viser de unge piger omsorg og Jesu kærlighed på en meget praktisk måde. Pigerne presses ikke til at gå i kirke eller deltage i en bibelstudiegruppe, men muligheden er der. Aliya er en af de piger fra Egehuset, der har taget imod tilbuddet. Hun er allerede blevet en del af den lokale kirke og engagerer sig i børnearbejdet. ”Igennem Egehuset lærte jeg Gud at kende, og nu er jeg medlem af den lokale kirke og hjælper til i børnekirken om søndagen”, fortæller Aliya.

Kirgisistan er det land i Centralasien, hvor kristne har haft størst frihed til at praktisere deres tro. Men i de senere år har en konservativ form for islam vundet mere og mere indpas, hvilket strammer grebet om landets kristne. Til trods for udfordringer fortsætter medarbejderne dog arbejdet til gav for de udsatte.

Tak til enhver, der vil støtte og bede for dette livsvigtige arbejde, så piger som Aliya kan få mulighed for at høre evangeliet og få hjælp til at komme godt igennem teenageårene.

Støt Kirgisistan: Egehuset for udsatte piger