Irak

Nødhjælp til kristne der risikerer chikane, diskrimination og forfølgelse

Irakiske Kaya: ”Nu kan jeg igen gå i skole”

Kayas far er ramt af en aggressiv form for muskelsvind, og udgifterne til medicin er store. I denne situation bidrager Dansk Europamissions givere til, at Kaya og hendes søskende kan komme i skole.

Af Samuel

Del artikel

Billedet ovenfor: Familien tilhører den kristne minoritet i Irak og får støtte i denne udfordrende tid.

Jeg har besøgt Kaya og hendes familie i deres hjem, som ligger idyllisk i en lille bjerglandsby i det nordlige Irak. Luften heroppe er dejlig sval sammenlignet med heden i dalene, hvor de større byer ligger. Udsigten ud over bjergene er smuk, og alt ånder fred og ro. 

I den lille lyse stue sidder faderen helt stille. Han bevæger kun hovedet og øjnene lidt. Han lider af en aggressiv form for muskelsvind, og familien ved ikke, hvad de skal gøre. Før sygdommen var han en højtstående embedsmand.

Denne kristne familie har brug for ekstraordinær støtte og omsorg, og en præst, der leder det lokale nødhjælpshold, besøger jævnligt familien og forsøger at opmuntre dem. Desuden er børnene med i skoleprojektet, som Dansk Europamissions givere støtter.

Kaya fortæller til vores samarbejdspartner: ”Mit navn er Kaya. Jeg er 11 år gammel og går i 7. klasse. Situationen her er vanskelig, og min far er syg, men jeg takker alle, der har hjulpet med, at jeg igen for nylig har kunnet komme i skole.”

At blive frem for at udvandre

Hundredtusinder af mennesker flygtede i 2014 over hals og hoved fra Islamisk Stat til det kurdiske selvstyreområde i Nordirak. Siden da har den irakiske hær, med bl.a. dansk militær støtte, generobret store områder fra Islamisk Stat. Ødelæggelsen er stor. Mange flygtninge holder endnu ud i landet. Dansk Europamissions givere er med til at sikre, at de kan have en fremtid i deres elskede hjemland.

Den 11-årige flygtningepige Kaya mener: ”Takket være dette projekt har mine yngre søskende og jeg for nylig igen kunnet komme i skole. Tak!”

Støt