Tadsjikistan

Fortalervirksomhed

Besiddelse af bog – udgivet på dansk på Lohse Forlag – sender præst i fængsel

Den kristne tadsjikiske præst Bakhrom Kholmatov blev idømt tre års fængsel i juli 2017. De fældende beviser var kirkens kristne litteratur og sange, som blev vurderet til at være ekstremistiske af imamer ansat ved det hemmelige politi KNB.

Af Nina Heise Knudsen

Del artikel

Billedet ovenfor: Pastor Bakhrom Kholmatov med sin hustru Gulnora, før han fik sin fængselsdom. (Foto: World Watch Monitor) 

Den 10. april 2017 bankede det hemmelige politi KNB på kirkedøren i Khujand, som ligger i det nordlige Tadsjikistan. Kristne pastor Bakhrom Kholmatov, der leder kirken Sunmin Sunbogym, var hverken forberedt på dette uventede besøg og kendte ej heller til formålet med den forestående razzia. Under selve ransagningen, som må betegnes som voldsom, blev flere kirkemedlemmer pryglet, chikaneret og forhørt af det hemmelige politi. Pastor Bakhrom Kholmatov blev lagt i håndjern, og flere af kirkens materialer blev beslaglagt. Herunder bogen ”Mere end en tømrer” af Josh McDowell, som i øvrigt er udgivet på dansk af Lohse Forlag i 1991 – og bestemt ikke kan anklages for at være ekstrem – samt pastorens computer, fortæller nyhedstjenesten Forum 18, som Dansk Europamission har været med til at grundlægge. 

Efter en forholdsvis kort rettergang blev Bakhrom idømt tre års fængsel i juli 2017 for at ”synge ekstremistiske sange i kirken og derved anspore til religiøst had”. Bevismaterialet, der bestod af bogen ”Mere end en tømrer” og kristne sange fundet Bakhroms computer, blev vurderet som værende ekstremistiske af imamer, der er ansat ved KNB.

Billedet til højre: Bakhrom Kholmatov under sin retssag. (Foto: World Watch Monitor) 

Hvad kan være den egentlige årsag til Bakhroms fængsling?

Razziaen i pastor Bakhroms kirke er blot én blandt mange razziaer foretaget af KNB og de tadsjikiske myndigheder i kirker i det nordlige Tadsjikistan siden begyndelse af 2017. De tadsjikiske myndigheder hævder, at Bakhroms kirke er ulovlig, da den ikke er registreret. Men kirken blev officielt registreret i 1993 ved Komitéen for Religiøse Anliggender i Tadsjikistan og genregistreret i 2009 foranlediget af en lovændring. 

Personer, der er tæt på Bakhrom og som vælger at være anonyme, mener, at han blev arresteret på grund af en konflikt vedrørende en bygning, som kirken ejer. Denne bygning er myndighederne meget interesserede i og vil gerne have i besiddelse. På et møde var Bakhrom blevet bedt om at underskrive et dokument, hvor han skulle overdrage bygningen, men det nægtede han.

Bakhrom sidder fængslet 360 km væk fra sin hustru og sine børn

Den 42-årige Bakhrom Kholmatov, der er far til tre børn og gift med Gulnora, afsoner sin tre år lange fængselsdom i Yavan-fængslet i det sydlige Tadsjikistan, som ligger omkring 360 km fra hans hjem. Bakhrom har fået tilladelse til at få besøg af sin familie og til at beholde sin bibel i fængselscellen, fortæller en kilde tæt på Bakhrom, der vælger at være anonym på grund af trusler om repressalier. 

Hvad kan du gøre?

Fængslede kristne oplever ofte et stort åndeligt pres, og de har brug for vores forbøn og opmuntring. Et brev vil derfor være til stor opmuntring for Bakhrom. Han afsoner dommen, blot fordi han frimodigt bekender sin tro på Jesus og lever den ud i praksis.

  1. Klik her for at downloade brevet.
  2. Skriv evt. en lille personlig hilsen til ham på engelsk. Den må ikke være kritisk over for Tadsjikistan.
  3. Underskriv brevet.
  4. Send det til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV eller på mail: info@daneu.dk. Så videresender vi det til fængslet.

Klik her for at læse brevet på dansk.

Støt Dansk Europamissions arbejde